2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Så sparar du elpengar

TIPS:

Vi går ju i vår hemmiljö och tycker det mesta är okej, och att kostnaden – kanske – är dräglig.

Jag har lyckats sänka min årliga elförbrukning från 25 000 kilowattimmar, kWh, till drygt 12 000 genom en mängd olika insatser. Ingen har varit gratis, men med en elmarknad som den i vårt land är det ju inte bara strömmen som kostar pengar...

Det kostar ju att få den hem i huset också, så kallad överföringsavgift, som i dag är i paritet med strömkostnaden. Dubbla gager för elmarknaden, alltså!

Men här kommer ett ofta bortglömt tips: har du vattenburen uppvärmning kan det finnas anledning att byta cirkulationspump. Jag eldar med ved och har ackutatankar vilket betyder två pumpar som går dygnet runt hela året. Genom ändrad eldningsteknik – längre eldningstid – kunde jag välja en pump med 100 watts lägre effekt. Pumpen ut på nätet blev en tryckkännande pump som normalt går på fem watt mot den tidigare pumpens 50.

En årsbesparing på cirka 1 200 kWh. Passa på medan rotavdraget är rejält, och lycka till!

Owe Nordling

Högboda

Vi går ju i vår hemmiljö och tycker det mesta är okej, och att kostnaden – kanske – är dräglig.

Jag har lyckats sänka min årliga elförbrukning från 25 000 kilowattimmar, kWh, till drygt 12 000 genom en mängd olika insatser. Ingen har varit gratis, men med en elmarknad som den i vårt land är det ju inte bara strömmen som kostar pengar...

Det kostar ju att få den hem i huset också, så kallad överföringsavgift, som i dag är i paritet med strömkostnaden. Dubbla gager för elmarknaden, alltså!

Men här kommer ett ofta bortglömt tips: har du vattenburen uppvärmning kan det finnas anledning att byta cirkulationspump. Jag eldar med ved och har ackutatankar vilket betyder två pumpar som går dygnet runt hela året. Genom ändrad eldningsteknik – längre eldningstid – kunde jag välja en pump med 100 watts lägre effekt. Pumpen ut på nätet blev en tryckkännande pump som normalt går på fem watt mot den tidigare pumpens 50.

En årsbesparing på cirka 1 200 kWh. Passa på medan rotavdraget är rejält, och lycka till!

Owe Nordling

Högboda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.