2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Missbruksvården fungerar inte

KARLSTAD:

Jag läste en artikel i NWT 28/9 om att stöd- och omsorgsnämnden måste bli bättre på att följa upp vården av vuxna missbrukare. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i ett beslut.

Hur ska det se ut? Vem ska följa upp det?

Då bör inte stöd- och omsorgsnämnden jobba i någon gråzon som nu. För det första bör det finnas kunskaper och det finns det inte. Läkemedelsprogram som används till unga vuxna människor är inkörsporten till ett massivt missbruk. Som enda behandling ,trots att de flesta då inte ens hade till exempel ett heroinmissbruk. Då kallas det medicin fast det blev ett gravt missbruk av det med sjukdomar och kriminalitet. Är det behandling?

Lågtröskelboende eller härbärge, familjehem där personalen själv missbrukar, läkare som aldrig träffar missbrukaren personligen där medicindoser aldrig förändras. Biverkningar som Parkinson samt njur- och leverproblem. Det kallas behandling för missbrukare...

Lag om vård av missbrukare i vissa fall, LVM-vård, utan kontakt med någon handläggare under hela vårdtiden. Efter LVM-vård kan brukaren skaffa sig jobb och bostad på egen hand. Alla räkningar för tand- och sjukvård som beviljas akut och aldrig betalas för brukaren. Det är uppföljning och missbruksvård i Karlstads kommun. Boenden som frivilligorganisationerna står för, där Karlstads kommun betalar. I fastigheter som inte andra människor skulle vilja vara bosatta i, för så illa är det. Boenden som är utdömda som bostäder, där får missbrukaren efter LVM-vård.

Sjukdomar, kriminalitet och överdoser blir enda behandlingen och utan uppföljning och stöd. Så lever min enda bror i dag. Om han inte hade kommit i kontakt med stöd- och omsorgsnämndens inkompetenta handläggare så hade han antagligen inte missbrukat i dag. Det finns ingen uppföljning eller missbruksvård i Karlstad värd namnet. Lägg ner socialförvaltningens enhet för missbruksvård för den har ingen större funktion.

En syster

Jag läste en artikel i NWT 28/9 om att stöd- och omsorgsnämnden måste bli bättre på att följa upp vården av vuxna missbrukare. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i ett beslut.

Hur ska det se ut? Vem ska följa upp det?

Då bör inte stöd- och omsorgsnämnden jobba i någon gråzon som nu. För det första bör det finnas kunskaper och det finns det inte. Läkemedelsprogram som används till unga vuxna människor är inkörsporten till ett massivt missbruk. Som enda behandling ,trots att de flesta då inte ens hade till exempel ett heroinmissbruk. Då kallas det medicin fast det blev ett gravt missbruk av det med sjukdomar och kriminalitet. Är det behandling?

Lågtröskelboende eller härbärge, familjehem där personalen själv missbrukar, läkare som aldrig träffar missbrukaren personligen där medicindoser aldrig förändras. Biverkningar som Parkinson samt njur- och leverproblem. Det kallas behandling för missbrukare...

Lag om vård av missbrukare i vissa fall, LVM-vård, utan kontakt med någon handläggare under hela vårdtiden. Efter LVM-vård kan brukaren skaffa sig jobb och bostad på egen hand. Alla räkningar för tand- och sjukvård som beviljas akut och aldrig betalas för brukaren. Det är uppföljning och missbruksvård i Karlstads kommun. Boenden som frivilligorganisationerna står för, där Karlstads kommun betalar. I fastigheter som inte andra människor skulle vilja vara bosatta i, för så illa är det. Boenden som är utdömda som bostäder, där får missbrukaren efter LVM-vård.

Sjukdomar, kriminalitet och överdoser blir enda behandlingen och utan uppföljning och stöd. Så lever min enda bror i dag. Om han inte hade kommit i kontakt med stöd- och omsorgsnämndens inkompetenta handläggare så hade han antagligen inte missbrukat i dag. Det finns ingen uppföljning eller missbruksvård i Karlstad värd namnet. Lägg ner socialförvaltningens enhet för missbruksvård för den har ingen större funktion.

En syster

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.