2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Matmarknaden behöver förnyas

KARLSTAD: Var finns selleriburgaren?

I helgen gick matmarknaden Smaka på Värmland av stapeln i Karlstad, en marknad som tycks vara i stort behov av modernisering. Redan förrförra året kände jag att det nog var sista gången jag gick dit, och förra året var jag helt övertygad. I år blev jag bjuden och när jag fick höra att de hade gjort reklam för att det fanns vegetarisk mat tänkte jag att det kanske äntligen hänt något nytt.

Det hade det inte.

Det vegetariska utbudet bestod precis som tidigare år av halvkall falafel och vårrullar. En friterad skruvad potatis fanns också som snack, men kantarellsoppan var gjord av kycklingbuljong. Kanske missade jag något ställe, men utbudet var på inget sätt representativt. Vårrullar och falafel må vara helt okej mat i sig, även om de ofta har varit kalla då uppvärmningsmöjligheter saknats, men på vilket sätt det har anknytning till Värmland – förutom att det serveras av värmlänningar – förstår jag inte.

Det känns visserligen som en del av poängen med just Smaka på Värmland faller när maten inte har anknytning till Värmland, men även om man bortser från det kvarstår frågan varför det är så oerhört dåligt utbud av vegetariska alternativ. Det är 2015 och överallt pratas det om vegetarisk mat, rawfood och andra spännande nyheter. Man räknar med att ungefär var tionde människa är vegetarian eller vegan. Ingenting av detta märks på Smaka på Värmland. I stället säger man på scenen att korven är en ny trend (!) och lovar ett föredrag om korvar av alla sorter och storlekar, för att i nästa mening göra klart att det förstås handlar om köttkorv. Ingen vegetarisk korv, trots att det är den riktiga trenden och att det går precis lika bra att göra egen vegetarisk korv med många spännande smaker.

Runt om i Värmland finns många fantastiska producenter av matvaror, inte minst av grönsaker, men detta syns överhuvudtaget inte bland den serverade maten på Smaka på Värmland. Var finns selleriburgaren med lokalodlad rotselleri; matvetesalladen med värmlandsvete och halloumi från ett lokal mejeri; chèvretoasten med getost från lokala getter och bröd från ett av surdegsbagerierna; kantarellsoppan med svamp från värmlandsskogarna; eller det nybakade pitabrödet fyllt med sojakött från mataffärerna med närodlad sallad och picklad lök; var finns rawfoodkakorna, vegekorvarna, smoothiesarna och annat som känns nytt och fräscht; var är diskussionen på scenen hur man får in mer vegetariskt i vardagen; eller vilken skillnad vegetarisk mat gör för miljön; kocktävlingen om vem som lagar den bästa rätten av de värmländska grönsaker som är i säsong eller vilka nya, roliga grönsaker som odlats under året?

Korven får ursäkta men den riktiga trenden är att äta mer grönt. Att då ha ett så minimalt utbud av vegetarisk mat är både onödigt och tråkigt och får Värmland att framstå som ett matlandskap som fortfarande sitter fast i det förflutna. Det är sorgligt, då både möjligheter och kunskaper finns. Smaka på Värmland är en bra idé men konceptet behöver förnyas om det ska bli något mer än en återkommande matmarknad med samma utbud år efter år. Se till att börja med till att det finns ett stort utbud av vegetariska alternativ – det är ett bra steg på vägen att modernisera festivalen.

Jag hoppas på en bättring till nästa år, med en förhoppning om att Smaka på Värmland då ska vara en modern, rolig marknad med någonting för alla!

Besviken

I helgen gick matmarknaden Smaka på Värmland av stapeln i Karlstad, en marknad som tycks vara i stort behov av modernisering. Redan förrförra året kände jag att det nog var sista gången jag gick dit, och förra året var jag helt övertygad. I år blev jag bjuden och när jag fick höra att de hade gjort reklam för att det fanns vegetarisk mat tänkte jag att det kanske äntligen hänt något nytt.

Det hade det inte.

Det vegetariska utbudet bestod precis som tidigare år av halvkall falafel och vårrullar. En friterad skruvad potatis fanns också som snack, men kantarellsoppan var gjord av kycklingbuljong. Kanske missade jag något ställe, men utbudet var på inget sätt representativt. Vårrullar och falafel må vara helt okej mat i sig, även om de ofta har varit kalla då uppvärmningsmöjligheter saknats, men på vilket sätt det har anknytning till Värmland – förutom att det serveras av värmlänningar – förstår jag inte.

Det känns visserligen som en del av poängen med just Smaka på Värmland faller när maten inte har anknytning till Värmland, men även om man bortser från det kvarstår frågan varför det är så oerhört dåligt utbud av vegetariska alternativ. Det är 2015 och överallt pratas det om vegetarisk mat, rawfood och andra spännande nyheter. Man räknar med att ungefär var tionde människa är vegetarian eller vegan. Ingenting av detta märks på Smaka på Värmland. I stället säger man på scenen att korven är en ny trend (!) och lovar ett föredrag om korvar av alla sorter och storlekar, för att i nästa mening göra klart att det förstås handlar om köttkorv. Ingen vegetarisk korv, trots att det är den riktiga trenden och att det går precis lika bra att göra egen vegetarisk korv med många spännande smaker.

Runt om i Värmland finns många fantastiska producenter av matvaror, inte minst av grönsaker, men detta syns överhuvudtaget inte bland den serverade maten på Smaka på Värmland. Var finns selleriburgaren med lokalodlad rotselleri; matvetesalladen med värmlandsvete och halloumi från ett lokal mejeri; chèvretoasten med getost från lokala getter och bröd från ett av surdegsbagerierna; kantarellsoppan med svamp från värmlandsskogarna; eller det nybakade pitabrödet fyllt med sojakött från mataffärerna med närodlad sallad och picklad lök; var finns rawfoodkakorna, vegekorvarna, smoothiesarna och annat som känns nytt och fräscht; var är diskussionen på scenen hur man får in mer vegetariskt i vardagen; eller vilken skillnad vegetarisk mat gör för miljön; kocktävlingen om vem som lagar den bästa rätten av de värmländska grönsaker som är i säsong eller vilka nya, roliga grönsaker som odlats under året?

Korven får ursäkta men den riktiga trenden är att äta mer grönt. Att då ha ett så minimalt utbud av vegetarisk mat är både onödigt och tråkigt och får Värmland att framstå som ett matlandskap som fortfarande sitter fast i det förflutna. Det är sorgligt, då både möjligheter och kunskaper finns. Smaka på Värmland är en bra idé men konceptet behöver förnyas om det ska bli något mer än en återkommande matmarknad med samma utbud år efter år. Se till att börja med till att det finns ett stort utbud av vegetariska alternativ – det är ett bra steg på vägen att modernisera festivalen.

Jag hoppas på en bättring till nästa år, med en förhoppning om att Smaka på Värmland då ska vara en modern, rolig marknad med någonting för alla!

Besviken

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.