2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Kommunalrådet om tiggare

KARLSTAD: Vi vill skapa värdiga levnadsvillkor för de mest utsatta

Svar till Ulf Johansson (NWT 29/9) och signaturen Roffe (28/9):

Karlstads kommun har ett omfattande arbete till stöd för utsatta människor som bor i vår kommun. Det nya för oss är att alla EU-medborgare numera har rätt att vistas hos oss under tre månader.

Vi har under en längre tid haft kontakt med de små läger av tält och husvagnar som ställs upp på olika platser. Vi samtalar med människorna som bor där, avhyser dem om det är en plats som är för olämplig och håller det hela under uppsikt. Flera frivilligorganisationer och kyrkor gör också betydande insatser. Vi vill inte ha det som i Malmö där ett stort område blivit en kåkstad som ingen kontrollerar.

Därför är vi i kommunstyrelsen eniga om att anvisa en plats där det är ordning och reda, där det finns hygienmöjligheter och sopsortering. Vi vill kontrollera att husvagnar inte är brandfarliga och att de ställs upp på ett säkert sätt. Vi tycker också att alla ska betala för sig.

De insatser som ska göras för utsatta EU-medborgare ska naturligtvis göras i deras hemländer. På såväl nationell nivå som via frivilligorganisationer pågår ett sådant arbete. Men djupt i vår värmländska kultur finns en gästfrihet och omsorg om människor som vi inte kan komma undan. Tillsammans med frivilligorganisationerna i Karlstad vill vi inte vända bort ansiktet utan skapa värdiga levnadsvillkor också för de mest utsatta.

Per-Inge Lidén

Kommunalråd (MP)

Svar till Ulf Johansson (NWT 29/9) och signaturen Roffe (28/9):

Karlstads kommun har ett omfattande arbete till stöd för utsatta människor som bor i vår kommun. Det nya för oss är att alla EU-medborgare numera har rätt att vistas hos oss under tre månader.

Vi har under en längre tid haft kontakt med de små läger av tält och husvagnar som ställs upp på olika platser. Vi samtalar med människorna som bor där, avhyser dem om det är en plats som är för olämplig och håller det hela under uppsikt. Flera frivilligorganisationer och kyrkor gör också betydande insatser. Vi vill inte ha det som i Malmö där ett stort område blivit en kåkstad som ingen kontrollerar.

Därför är vi i kommunstyrelsen eniga om att anvisa en plats där det är ordning och reda, där det finns hygienmöjligheter och sopsortering. Vi vill kontrollera att husvagnar inte är brandfarliga och att de ställs upp på ett säkert sätt. Vi tycker också att alla ska betala för sig.

De insatser som ska göras för utsatta EU-medborgare ska naturligtvis göras i deras hemländer. På såväl nationell nivå som via frivilligorganisationer pågår ett sådant arbete. Men djupt i vår värmländska kultur finns en gästfrihet och omsorg om människor som vi inte kan komma undan. Tillsammans med frivilligorganisationerna i Karlstad vill vi inte vända bort ansiktet utan skapa värdiga levnadsvillkor också för de mest utsatta.

Per-Inge Lidén

Kommunalråd (MP)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.