2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Ett strikt regelverk

EKOLOGI:

Svar till signaturen Kerstin (NWT 26/9):

När det gäller ekologiska vilda bär ska dessa vara plockade i ett godkänt markområde. Området får inte ha gödslats eller besprutats de senaste tre åren. Ingen plockning får ske på hyggen de tre närmaste åren efter trädplantering eftersom plantorna ofta är behandlade med kemiska medel. Området får inte heller ligga för nära trafikerad väg eller annan föroreningskälla.

KRAV har ett betydligt mer långtgående regelverk än EU, bland annat genom regler avseende socialt ansvarstagande för bärplockarna och deras arbetsvillkor. Plockarna får utbildning i vad ekologiska bär är och vilka regler som gäller för plockning.

En viktig del är också att bären ska kunna spåras genom dokumentation.

Manuela Gillå

Svar till signaturen Kerstin (NWT 26/9):

När det gäller ekologiska vilda bär ska dessa vara plockade i ett godkänt markområde. Området får inte ha gödslats eller besprutats de senaste tre åren. Ingen plockning får ske på hyggen de tre närmaste åren efter trädplantering eftersom plantorna ofta är behandlade med kemiska medel. Området får inte heller ligga för nära trafikerad väg eller annan föroreningskälla.

KRAV har ett betydligt mer långtgående regelverk än EU, bland annat genom regler avseende socialt ansvarstagande för bärplockarna och deras arbetsvillkor. Plockarna får utbildning i vad ekologiska bär är och vilka regler som gäller för plockning.

En viktig del är också att bären ska kunna spåras genom dokumentation.

Manuela Gillå

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.