2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Bara en spillra kvar av älgstammen

VÄRMLAND:

Svar till Hans-Tommy Berg (nwt.se 26/9):

Detta med åldern du beskriver i din insändare tycker jag stämmer in väl med hur det ser ut i skogen. Det stämmer också väl in med hur det ser ut med bilförare, kockar charkuterister, kirurger och så vidare – alla med ett livsfarligt verktyg i sin hand.

Ett stort problem för oss alla är att även medelåldern på våra folkvalda tyvärr stiger. Det är kanske något du borde fundera på inför framtiden. Kan de ta de viktiga beslut som så många gånger är direkt avgörande för oss i den stora massan? Jag som bor i glesbygden påverkas kanske mycket mer av att folk lobbar för att det i Sverige ska vara som i en Disneyfilm. Bambi ska skutta omkring och prata med alla som sjunger för den. Man blir också så trött på att höra om hur mycket varg det finns i andra länder. Ta reda på hur mycket bytesdjur det finns per tusen hektar i Rumänien jämfört med i Sverige så kanske du förstår ett samband med varg, motstånd och naturvård.

En annan fråga för oss som bor i en avfolkningsbygd är hur mycket pengar som inte kommer kommunerna till godo på grund av att jägare från andra delar av landet inte tycker det är värt besväret att komma hit längre. I Värmland hade vi en av världens finaste älgstammar, det var vi många som var stolta över. I dag finns det bara spillror kvar och det kanske är lika bra, så vi slipper få äppelträden uppätna.

Förresten vore det kul att veta medelåldern på naturens väktare...

John

En som levt i och samverkat med naturen i hela sitt

Svar till Hans-Tommy Berg (nwt.se 26/9):

Detta med åldern du beskriver i din insändare tycker jag stämmer in väl med hur det ser ut i skogen. Det stämmer också väl in med hur det ser ut med bilförare, kockar charkuterister, kirurger och så vidare – alla med ett livsfarligt verktyg i sin hand.

Ett stort problem för oss alla är att även medelåldern på våra folkvalda tyvärr stiger. Det är kanske något du borde fundera på inför framtiden. Kan de ta de viktiga beslut som så många gånger är direkt avgörande för oss i den stora massan? Jag som bor i glesbygden påverkas kanske mycket mer av att folk lobbar för att det i Sverige ska vara som i en Disneyfilm. Bambi ska skutta omkring och prata med alla som sjunger för den. Man blir också så trött på att höra om hur mycket varg det finns i andra länder. Ta reda på hur mycket bytesdjur det finns per tusen hektar i Rumänien jämfört med i Sverige så kanske du förstår ett samband med varg, motstånd och naturvård.

En annan fråga för oss som bor i en avfolkningsbygd är hur mycket pengar som inte kommer kommunerna till godo på grund av att jägare från andra delar av landet inte tycker det är värt besväret att komma hit längre. I Värmland hade vi en av världens finaste älgstammar, det var vi många som var stolta över. I dag finns det bara spillror kvar och det kanske är lika bra, så vi slipper få äppelträden uppätna.

Förresten vore det kul att veta medelåldern på naturens väktare...

John

En som levt i och samverkat med naturen i hela sitt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.