2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Avundsjuka bakom misstro

JÄGARE: Samhällets mest kontrollerade grupp

Svar till Hans-Tommy Berg (nwt.se 26/9):

På bara tre dagar kan man ta jägarlicens i Sverige och få licens på jaktvapen och vara ute i skogen och skjuta, skriver du. Ja, fast det är ju bara proven som tar så långt tid. I själva verket har ju dessa blivande jägare pluggat fåglar, lagar, ekologi, spår och jakttider med mera. Dessutom har de tränat skytte, både med kula och hagel. På tre dagar ska man sedan skriva teoretiskt prov samt genomföra praktiska prov om säker vapenhantering och tre olika skjutmoment.

Om man har lagt ner sig och tränat på alla dessa moment klarar man provet och får alltså gå till en vapenhandlare och köpa sig ett vapen. Men du får knappast med dig detta i en kasse hem. Du får ansöka om licens hos polisen. Du ska ha papper på vilket vapenskåp du har och vilket vapen du ska köpa. Sedan tar polisen gärna ett par månader på sig att granska dig om du är passande för att inneha vapen.

Vad beträffar jägarkårens hälsa kan jag bara säga att begynnande senilitet, hjärtproblem, dålig syn och mentala problem förekommer i alla samhällsklasser. Och inom jakten tar jaktledare och kamrater ansvar för att alla ska ha godkända skjutprov, och att de kommer ihåg vad de gör i skogen. Då är problemet betydligt större i biltrafiken. Där får alla och envar framföra en bil. Varken syn, hjärtproblem, senilitet eller mentala problem kontrolleras. Så där får alltså hjärtsjuka, blinda, senila psykfall köra runt bland skolor, i samhällen och på andra offentliga platser i en dödsmaskin. I betydligt större skala än de jägare med halvtaskig syn och en hjärtinfarkt i bagaget.

Vi jägare med vapen är alltid under lupp, av både polis och allmänhet. Kör man full tar de vapnen, slåss man på stan tar de vapnen, stjäl man en gräsklippare tar de vapnen – och så vidare. Allt medan gatorna är fulla med illegala vapen, halvblinda bilförare, pedofiler, mördare och våldtäktsmän. Varför ska då Sveriges mest granskade och kontrollerade grupp vara den som misstros? Kan det ligga avundsjuka bakom? Att vi jägare får slita oss till en liten köttbit då och då, eller att vi får vara ute i skog och mark, att vi vet vart man ska gå för att få se en älg eller att vi har en mångårig kultur?

Sofie Rockmyr

27 år, med varken dålig syn, hjärtproblem, senilitet eller psykiska problem

Svar till Hans-Tommy Berg (nwt.se 26/9):

På bara tre dagar kan man ta jägarlicens i Sverige och få licens på jaktvapen och vara ute i skogen och skjuta, skriver du. Ja, fast det är ju bara proven som tar så långt tid. I själva verket har ju dessa blivande jägare pluggat fåglar, lagar, ekologi, spår och jakttider med mera. Dessutom har de tränat skytte, både med kula och hagel. På tre dagar ska man sedan skriva teoretiskt prov samt genomföra praktiska prov om säker vapenhantering och tre olika skjutmoment.

Om man har lagt ner sig och tränat på alla dessa moment klarar man provet och får alltså gå till en vapenhandlare och köpa sig ett vapen. Men du får knappast med dig detta i en kasse hem. Du får ansöka om licens hos polisen. Du ska ha papper på vilket vapenskåp du har och vilket vapen du ska köpa. Sedan tar polisen gärna ett par månader på sig att granska dig om du är passande för att inneha vapen.

Vad beträffar jägarkårens hälsa kan jag bara säga att begynnande senilitet, hjärtproblem, dålig syn och mentala problem förekommer i alla samhällsklasser. Och inom jakten tar jaktledare och kamrater ansvar för att alla ska ha godkända skjutprov, och att de kommer ihåg vad de gör i skogen. Då är problemet betydligt större i biltrafiken. Där får alla och envar framföra en bil. Varken syn, hjärtproblem, senilitet eller mentala problem kontrolleras. Så där får alltså hjärtsjuka, blinda, senila psykfall köra runt bland skolor, i samhällen och på andra offentliga platser i en dödsmaskin. I betydligt större skala än de jägare med halvtaskig syn och en hjärtinfarkt i bagaget.

Vi jägare med vapen är alltid under lupp, av både polis och allmänhet. Kör man full tar de vapnen, slåss man på stan tar de vapnen, stjäl man en gräsklippare tar de vapnen – och så vidare. Allt medan gatorna är fulla med illegala vapen, halvblinda bilförare, pedofiler, mördare och våldtäktsmän. Varför ska då Sveriges mest granskade och kontrollerade grupp vara den som misstros? Kan det ligga avundsjuka bakom? Att vi jägare får slita oss till en liten köttbit då och då, eller att vi får vara ute i skog och mark, att vi vet vart man ska gå för att få se en älg eller att vi har en mångårig kultur?

Sofie Rockmyr

27 år, med varken dålig syn, hjärtproblem, senilitet eller psykiska problem

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.