2015-09-29 06:00

2015-09-29 06:00

Sverige ska inte med i Nato

VÄRLDSPOLITIK: Stärk samarbetet med alliansfria stater

Jag skulle önska att de som nu lobbar för att Sverige ska gå med i Nato förklarar varför de reservationslöst ställer upp på det som har hänt i världspolitiken under de senaste 15 åren.

Sedan 9/11 2001 har USA förklarat ”krig mot terrorismen”. Med hjälp av överlägsen mediedominans har resten av västvärlden mer eller mindre tvingats att ställa upp på villkoren. Västländer har anpassat lagstiftning och inskränkt rättigheter för sina medborgare. Man har accepterat att USA utan rättegång under mer är ett årtionde har internerat människor på Guantanamobasen, som för övrigt är ett ockuperat område vilket rätteligen tillhör Kuba. Och krigen mot Afghanistan och Irak har skapat enorma flyktingströmmar som EU får ta emot.

USA har påtagit sig rollen som världspolis och backats upp av borgerliga partier inom EU. Natokramarna borde inse att varje bombanfall och drönarattack skapar nya anhängare till IS.

I en intervju i samband centerstämman sa Maud Olofsson att en opinion för Natoanslutning ska bygga på kunskapsutbyggnad. Det är tvärtom så att opinionen av borgerliga medier och politiker skapas av fördumningsindoktrinering. De vill inte kännas vid USA:s och Natos ansvar för den världssituation som råder i dag. Vi har USA och Nato att tacka för IS och de enorma flyktingströmmarna.

Eniga experter på internationell politik fördömer USA:s och Natos misslyckade bombpolitik, och om den ska fortsätta – kanske med svenskt stöd – har vi bara sett början på eländet. Sverige borde i stället rikta in sin säkerhetspolitik på att stärka och utveckla samarbetet med de 121 stater som är alliansfria. De utgör 55 procent av jordens befolkning och nästan två tredjedelar av FN:s medlemmar. De arbetar för nationellt oberoende, utplåning av fattigdomen och ekonomisk utveckling.

Den politiken lyfter de borgerliga fram då de håller sina högtidstal, men i själva verket ställer de upp på undertryckandet av fattiga länder. Sverige ska inte ansluta sig till Nato och bli en del av USA:s världspolisorganisation.

Hans Skagerlind

Jag skulle önska att de som nu lobbar för att Sverige ska gå med i Nato förklarar varför de reservationslöst ställer upp på det som har hänt i världspolitiken under de senaste 15 åren.

Sedan 9/11 2001 har USA förklarat ”krig mot terrorismen”. Med hjälp av överlägsen mediedominans har resten av västvärlden mer eller mindre tvingats att ställa upp på villkoren. Västländer har anpassat lagstiftning och inskränkt rättigheter för sina medborgare. Man har accepterat att USA utan rättegång under mer är ett årtionde har internerat människor på Guantanamobasen, som för övrigt är ett ockuperat område vilket rätteligen tillhör Kuba. Och krigen mot Afghanistan och Irak har skapat enorma flyktingströmmar som EU får ta emot.

USA har påtagit sig rollen som världspolis och backats upp av borgerliga partier inom EU. Natokramarna borde inse att varje bombanfall och drönarattack skapar nya anhängare till IS.

I en intervju i samband centerstämman sa Maud Olofsson att en opinion för Natoanslutning ska bygga på kunskapsutbyggnad. Det är tvärtom så att opinionen av borgerliga medier och politiker skapas av fördumningsindoktrinering. De vill inte kännas vid USA:s och Natos ansvar för den världssituation som råder i dag. Vi har USA och Nato att tacka för IS och de enorma flyktingströmmarna.

Eniga experter på internationell politik fördömer USA:s och Natos misslyckade bombpolitik, och om den ska fortsätta – kanske med svenskt stöd – har vi bara sett början på eländet. Sverige borde i stället rikta in sin säkerhetspolitik på att stärka och utveckla samarbetet med de 121 stater som är alliansfria. De utgör 55 procent av jordens befolkning och nästan två tredjedelar av FN:s medlemmar. De arbetar för nationellt oberoende, utplåning av fattigdomen och ekonomisk utveckling.

Den politiken lyfter de borgerliga fram då de håller sina högtidstal, men i själva verket ställer de upp på undertryckandet av fattiga länder. Sverige ska inte ansluta sig till Nato och bli en del av USA:s världspolisorganisation.

Hans Skagerlind

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.