2015-09-28 06:00

2015-09-28 06:00

Kommunen sviker landsbygden

TORSBY/VITSAND: Sparar pengar men riskerar människoliv

Än en gång är det dags för neddragningar inom Torsby kommun och än en gång vänder man sig till landsbygden för att spara pengar. Denna gång är det Vitsands brandkår som har hamnat i kikarsiktet.

Nyligen möttes de boende i Vitsand med omnejd av det dystra beskedet att deras brandkår ska bli ett räddningsvärn. Detta anser man vara en legitim neddragning, då Torsby brandkår kan finnas på plats i Vitsand inom 40–50 minuter, vilket skulle innebära minst tio minuters längre väntan vid utryckning. Hur kan detta vara en bra lösning, särskilt med tanke på att Vitsands område sträcker upp till Bjurbegret och den norska gränsen? Hur länge dröjer det innan Torsby brandkår når den mest avlägsna platsen inom Vitsands utryckningsområde? Det stoppar nog knappast med tio minuters extra väntan...

Vitsands brandkår är med sin centrala placering av stor vikt för den fortsatta räddningsverksamheten i de mittersta delarna av kommunen. Det är den brandkår som rycker ut vid incidenter längs den olycksdrabbade E45:an över Osebolsskogen, där ett stort antal turister färdas såväl vinter som sommar. Det är också en väg som året om trafikeras hårt av lastbilstrafik.

Förutom den hårt trafikerade E45:an finns inom Vitsands utryckningsområde även Aspedsskolan, Hovfjällets skidanläggning, Rattsjöbergs fritidsanläggning, Antilla, Älgsjövallens festplats, Brockenstrands vandrarhem, Fensbols asylboende samt det nyöppnade asylboendet i Överbyn. Till samtliga av dessa platser är Vitsands brandkår första hjälpen vid brand, bilolyckor, larm i väntan på ambulans med mera. I dagsläget kan Vitsand brandkår vara på plats vid många av dessa ställen inom 20–30 minuter. Ska detta offras för att Torsby kommun ska kunna spara pengar? Ska vi tumma på människors säkerhet och hoppas att någon av Torsbys, Stöllets eller Östmarks brandkårer, vilka befinner sig minst tio minuter längre bort, hinner fram i tid?

Hur har Torsby kommun resonerat när de har kommit fram till att offra Vitsands brandkår? Vart är vi på väg, när pengar är viktigare än människoliv?

Bekymrad

Än en gång är det dags för neddragningar inom Torsby kommun och än en gång vänder man sig till landsbygden för att spara pengar. Denna gång är det Vitsands brandkår som har hamnat i kikarsiktet.

Nyligen möttes de boende i Vitsand med omnejd av det dystra beskedet att deras brandkår ska bli ett räddningsvärn. Detta anser man vara en legitim neddragning, då Torsby brandkår kan finnas på plats i Vitsand inom 40–50 minuter, vilket skulle innebära minst tio minuters längre väntan vid utryckning. Hur kan detta vara en bra lösning, särskilt med tanke på att Vitsands område sträcker upp till Bjurbegret och den norska gränsen? Hur länge dröjer det innan Torsby brandkår når den mest avlägsna platsen inom Vitsands utryckningsområde? Det stoppar nog knappast med tio minuters extra väntan...

Vitsands brandkår är med sin centrala placering av stor vikt för den fortsatta räddningsverksamheten i de mittersta delarna av kommunen. Det är den brandkår som rycker ut vid incidenter längs den olycksdrabbade E45:an över Osebolsskogen, där ett stort antal turister färdas såväl vinter som sommar. Det är också en väg som året om trafikeras hårt av lastbilstrafik.

Förutom den hårt trafikerade E45:an finns inom Vitsands utryckningsområde även Aspedsskolan, Hovfjällets skidanläggning, Rattsjöbergs fritidsanläggning, Antilla, Älgsjövallens festplats, Brockenstrands vandrarhem, Fensbols asylboende samt det nyöppnade asylboendet i Överbyn. Till samtliga av dessa platser är Vitsands brandkår första hjälpen vid brand, bilolyckor, larm i väntan på ambulans med mera. I dagsläget kan Vitsand brandkår vara på plats vid många av dessa ställen inom 20–30 minuter. Ska detta offras för att Torsby kommun ska kunna spara pengar? Ska vi tumma på människors säkerhet och hoppas att någon av Torsbys, Stöllets eller Östmarks brandkårer, vilka befinner sig minst tio minuter längre bort, hinner fram i tid?

Hur har Torsby kommun resonerat när de har kommit fram till att offra Vitsands brandkår? Vart är vi på väg, när pengar är viktigare än människoliv?

Bekymrad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.