2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Skarp kritik av kommunen

KARLSTAD: Inte undra på att Sundstabadet går med förlust

Det andra argumentet till de nya reglerna som Johanns Larsson (M), ordförande i Karlstads kultur- och fritidsnämnd, menar är anledningen till ändringarna för Sundstabadet är att badet måste få in intäkter. Den ekonomiska aspekten är också viktig, menar Larsson. Då skulle jag vilja veta hur Larsson och kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén menar att de ska tjäna pengar på sin egen nyinsatta simskola i badet, alltså inte den simskola som kommunen har i uppdrag att bedriva för skolklasser eller sommarsimskolan utan badets nya simskola som tidigare inte funnits, den simskola som det nu finns plats för – samtidigt som det inte längre finns plats för KSS ordinarie simskola?

Om det är så att kommunen vill ha intäkter till badet, hur kommer det sig då att de har gratis inträde för förälder och barn i upplevelsebadet för varje simskoletillfälle i deras egen simskola? Eller är den simskolan också gratis? Kostnaden för simskolan är 960 kronor för åtta gånger. Entré för vuxen i upplevelsebadet är 90 kronor och 60 för barnet, vilket blir 1 200kr kronor. 1 200 minus 960 blir en förlustaffär på minst 240 kronor. Är det simskolan de betalar för blir det en förlust på 150 kronor varje gång och totalt ett minus på 1 200 kronor för varje barn. Dessutom erbjuder badet fribiljett till upplevelsebadet vid uppvisande av sjukintyg vid missat simskoletillfälle. Snacka om förlustaffärer! Vad kostar det inte bara att administrera detta? Enkelt kan sägas att kommunen utökar den egna simskolan på bekostnad av KSS' simskola. Varför gäller inte nolltaxan längre för aktivitetsbassängen? Det innebär ytterligare en ny regel och försämring för KSS.

Ahrén återkommer hela tiden till att KSS inte betalar något. Alla föreningar i Karlstad är stödberättigade och har nolltaxa vid träningsverksamhet. Efter det att kommunen infört nya regler hyr KSS aktivitetsbassängen för 100 000 kronor terminen, så nolltaxa gäller inte för KSS längre. Kommunen dränker KSS med de nya reglerna. Vad kommunen helt tycks ha glömt bort är sin egen strategiplan för idrott där de skriver att kommunens roll är avgörande när det kommer att förse idrottsrörelsen med anläggningar och träningsförutsättningar. Det här agerandet från kommunen går stick i stäv med ”idrotten vill” och kommunens egen strategi.

Jag tycker att det är fegt och ynkligt när Larsson gång på gång säger att hur KSS bedriver sin verksamhet är upp till dem. Det är som att säga vi skiter i vilka ni slänger ut från klubben, för det är nämligen den konsekvensen det får. Att KSS skulle få 8 miljoner kronor är också det baserat på felaktigheter. Hur Ahrén och kompani räknat då skulle jag verkligen vilja veta. KSS har aldrig varken önskat hammanbad eller upplevelsebad och bör knappast räknas in eller betala notan för detta. I den tidigare utredningen pekade kostnaden för KSS på 1, miljoner i en idrott som räknas till de mest jämställda bland flickor och pojkar. Om alla KSS-medlemmar skulle köpa månadskort skulle det högst komma upp till en summa av 2,6 miljoner kronor. 240 multiplicerat med elva månader och 1 000 medlemmar. Om KSS får 8 miljoner skulle det innebära att vi kunde hyra hela badet alla bassänger 106 dagar om året under tider då badet är öppet. Hur kan det bli ett inkomstbortfall för badet på tider då badet är stängt? Varför kan KSS inte få tillgång till alla bassänger och omklädningsrum mellan klockan åtta och tio på lördag och söndag när badet är stängt? Då blir det inget inkomstbortfall för badet, brandsäkerheten blir heller inte något problem då det kan vara 750 stycken KSS-are inne samtidigt. Om kommunstyrelsen lyssnar på tjänstemän som dessa kan det inte bli annat än fel. Den dyraste posten för kommunen är att ha okunniga tjänstemän kring sig. Det är samma tjänstemän som beräknade omklädningsrum, som sa att det inte behövdes en 50-metersbassäng och att en sådan kunde verka skrämmande för allmänheten som också drömmer om att arrangera SM-veckan med en 50-metersbassäng på torget. Att tjänstemännen och Mats Ahrén i synnerhet inte kan räkna är visserligen inget nytt, med räknekunskaper som dessa kan det inte bli annat än ett F i betyg. F för förlust! Inte undra på att badet går med miljonförluster. Tjänstemän som är så urusla på att räkna borde få sparken!

En av många som fått nog!

Det andra argumentet till de nya reglerna som Johanns Larsson (M), ordförande i Karlstads kultur- och fritidsnämnd, menar är anledningen till ändringarna för Sundstabadet är att badet måste få in intäkter. Den ekonomiska aspekten är också viktig, menar Larsson. Då skulle jag vilja veta hur Larsson och kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén menar att de ska tjäna pengar på sin egen nyinsatta simskola i badet, alltså inte den simskola som kommunen har i uppdrag att bedriva för skolklasser eller sommarsimskolan utan badets nya simskola som tidigare inte funnits, den simskola som det nu finns plats för – samtidigt som det inte längre finns plats för KSS ordinarie simskola?

Om det är så att kommunen vill ha intäkter till badet, hur kommer det sig då att de har gratis inträde för förälder och barn i upplevelsebadet för varje simskoletillfälle i deras egen simskola? Eller är den simskolan också gratis? Kostnaden för simskolan är 960 kronor för åtta gånger. Entré för vuxen i upplevelsebadet är 90 kronor och 60 för barnet, vilket blir 1 200kr kronor. 1 200 minus 960 blir en förlustaffär på minst 240 kronor. Är det simskolan de betalar för blir det en förlust på 150 kronor varje gång och totalt ett minus på 1 200 kronor för varje barn. Dessutom erbjuder badet fribiljett till upplevelsebadet vid uppvisande av sjukintyg vid missat simskoletillfälle. Snacka om förlustaffärer! Vad kostar det inte bara att administrera detta? Enkelt kan sägas att kommunen utökar den egna simskolan på bekostnad av KSS' simskola. Varför gäller inte nolltaxan längre för aktivitetsbassängen? Det innebär ytterligare en ny regel och försämring för KSS.

Ahrén återkommer hela tiden till att KSS inte betalar något. Alla föreningar i Karlstad är stödberättigade och har nolltaxa vid träningsverksamhet. Efter det att kommunen infört nya regler hyr KSS aktivitetsbassängen för 100 000 kronor terminen, så nolltaxa gäller inte för KSS längre. Kommunen dränker KSS med de nya reglerna. Vad kommunen helt tycks ha glömt bort är sin egen strategiplan för idrott där de skriver att kommunens roll är avgörande när det kommer att förse idrottsrörelsen med anläggningar och träningsförutsättningar. Det här agerandet från kommunen går stick i stäv med ”idrotten vill” och kommunens egen strategi.

Jag tycker att det är fegt och ynkligt när Larsson gång på gång säger att hur KSS bedriver sin verksamhet är upp till dem. Det är som att säga vi skiter i vilka ni slänger ut från klubben, för det är nämligen den konsekvensen det får. Att KSS skulle få 8 miljoner kronor är också det baserat på felaktigheter. Hur Ahrén och kompani räknat då skulle jag verkligen vilja veta. KSS har aldrig varken önskat hammanbad eller upplevelsebad och bör knappast räknas in eller betala notan för detta. I den tidigare utredningen pekade kostnaden för KSS på 1, miljoner i en idrott som räknas till de mest jämställda bland flickor och pojkar. Om alla KSS-medlemmar skulle köpa månadskort skulle det högst komma upp till en summa av 2,6 miljoner kronor. 240 multiplicerat med elva månader och 1 000 medlemmar. Om KSS får 8 miljoner skulle det innebära att vi kunde hyra hela badet alla bassänger 106 dagar om året under tider då badet är öppet. Hur kan det bli ett inkomstbortfall för badet på tider då badet är stängt? Varför kan KSS inte få tillgång till alla bassänger och omklädningsrum mellan klockan åtta och tio på lördag och söndag när badet är stängt? Då blir det inget inkomstbortfall för badet, brandsäkerheten blir heller inte något problem då det kan vara 750 stycken KSS-are inne samtidigt. Om kommunstyrelsen lyssnar på tjänstemän som dessa kan det inte bli annat än fel. Den dyraste posten för kommunen är att ha okunniga tjänstemän kring sig. Det är samma tjänstemän som beräknade omklädningsrum, som sa att det inte behövdes en 50-metersbassäng och att en sådan kunde verka skrämmande för allmänheten som också drömmer om att arrangera SM-veckan med en 50-metersbassäng på torget. Att tjänstemännen och Mats Ahrén i synnerhet inte kan räkna är visserligen inget nytt, med räknekunskaper som dessa kan det inte bli annat än ett F i betyg. F för förlust! Inte undra på att badet går med miljonförluster. Tjänstemän som är så urusla på att räkna borde få sparken!

En av många som fått nog!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.