2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Skärp jakt- och vapenlagarna!

HOBBYVERKSAMHET:

På bara tre dagar kan man ta jägarlicens i Sverige och få licens på jaktvapen och vara ute i skogen och skjuta. Det finns cirka 300 000 jägare i landet och av dem är minst 50 procent över 55 år. En överhängande del har olika typer av medicinska problem, från mindre hjärtproblem till åkommor av allvarligare natur: begynnande senilitet, allvarliga synfel, diabetes och olika magproblem, men också mentala sjukdomar är vanligt förekommande.

Det finns en självklar risk att låta människor som dessa inneha vapen och låta dem jaga i skog och mark.

Att jägarna odlar sina egna normer i den hobbyverksamhet som svensk jakt utgör är inte märkligt. Men att de, genom påtryckningar på politiker, ska bestämma vilka djur som får finnas i våra gemensamma skogar, det är inte rimligt.

I stället borde man skärpa vapenlagarna för jakt och se till att de som innebär en medicinsk risk inte ska ha tillgång till vapen och inte tillåtas jaga. På andra områden i vårt samhälle behövs det betydligt mindre indikationer på olämplighet än vad jägarnas verksamhet enligt tradition har haft. Det är dags att decimera antalet vapeninnehavare, något som skulle ha gjorts för länge sedan!

Tänk om man skulle resonera på liknande sätt om jägare som en del jägare gör om vargar. ”Vi kan inte ha fler jägare än högst 400.” Och sak samma om jakthundar...

Flera riksdagspartier har lovat att allvarligt titta på strängare villkor för jakt- och vapenlicenser. Med tanke på lilla Rumänien, som har drygt 3 000 vargar på en yta obetydligt större än Dalarna och Bohuslän tillsammans, är den svenska vargslakten i det närmaste grotesk. Och omvärlden häpnar över det vi utsätter vargen för. EU kommer att döma nästa gång, inte bara kritisera.

Hans-Tommy Berg

Väktare av Guds natur

På bara tre dagar kan man ta jägarlicens i Sverige och få licens på jaktvapen och vara ute i skogen och skjuta. Det finns cirka 300 000 jägare i landet och av dem är minst 50 procent över 55 år. En överhängande del har olika typer av medicinska problem, från mindre hjärtproblem till åkommor av allvarligare natur: begynnande senilitet, allvarliga synfel, diabetes och olika magproblem, men också mentala sjukdomar är vanligt förekommande.

Det finns en självklar risk att låta människor som dessa inneha vapen och låta dem jaga i skog och mark.

Att jägarna odlar sina egna normer i den hobbyverksamhet som svensk jakt utgör är inte märkligt. Men att de, genom påtryckningar på politiker, ska bestämma vilka djur som får finnas i våra gemensamma skogar, det är inte rimligt.

I stället borde man skärpa vapenlagarna för jakt och se till att de som innebär en medicinsk risk inte ska ha tillgång till vapen och inte tillåtas jaga. På andra områden i vårt samhälle behövs det betydligt mindre indikationer på olämplighet än vad jägarnas verksamhet enligt tradition har haft. Det är dags att decimera antalet vapeninnehavare, något som skulle ha gjorts för länge sedan!

Tänk om man skulle resonera på liknande sätt om jägare som en del jägare gör om vargar. ”Vi kan inte ha fler jägare än högst 400.” Och sak samma om jakthundar...

Flera riksdagspartier har lovat att allvarligt titta på strängare villkor för jakt- och vapenlicenser. Med tanke på lilla Rumänien, som har drygt 3 000 vargar på en yta obetydligt större än Dalarna och Bohuslän tillsammans, är den svenska vargslakten i det närmaste grotesk. Och omvärlden häpnar över det vi utsätter vargen för. EU kommer att döma nästa gång, inte bara kritisera.

Hans-Tommy Berg

Väktare av Guds natur

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.