2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Kritik mot budgeten

LANDSTINGET:

Var landstingets budget verklighetsförankrad för 2015 från start? Svar: nej. Fanns det en relevant budget för läkemedelskostnader? Svar: nej. Är det överraskande att lönekostnaderna är den största utgiftsposten? Svar: nej.

Men har man granskat vad de står för? Hur många närvarotimmar är kopplade till överbeläggningar, övervak, och extremt hög arbetsbelastning? Hur många timmar är inskolningstid? Tid som går till spillo när det visar sig att medarbetaren av någon anledning inte fortsätter sin anställning, och som i sin tur leder till ytterligare inskolningar. Hur många timmar är kopplat till sköterskebristen? De få sköterskor som är kvar arbetar mer medicinskt och mindre i omvårdnaden relaterat till att de är för få, vilket leder till att fler undersköterskor sätts in – ett sätt att få verksamheten att fungera utifrån de förutsättningar som finns.

Hur stora kostnader har landstinget relaterat till hög omsättning av personal? Vad är orsaken till att vården tvingas ta in bemanningsföretag? Jo, det ska utföra samma saker som förut, men personalen finns inte. Och inga ansökningar inkommer på de sköterskeannonser som ligger ute. Då finns ingen annan utväg, för ordinarie personal arbetar redan för mycket övertid och har ingen tid för återhämtning. Hur stora kostnader har landstinget relaterat till de ständiga omorganisationerna? Och utvärderas dessa? Blev det till det bättre för medborgarna?

Leder mer restriktioner till bättre ekonomi, eller är det dags att fatta beslut som gör skillnad i ett långsiktigt perspektiv? Svar: ja! Att jobba med bättre arbetsvillkor är ett måste. Vi väntar fortfarande på beslut gällande veckoarbetstiden. Landstinget måste bli en attraktivare arbetsplats. Det är landstinget skyldiga sina medborgare.

Liv

Var landstingets budget verklighetsförankrad för 2015 från start? Svar: nej. Fanns det en relevant budget för läkemedelskostnader? Svar: nej. Är det överraskande att lönekostnaderna är den största utgiftsposten? Svar: nej.

Men har man granskat vad de står för? Hur många närvarotimmar är kopplade till överbeläggningar, övervak, och extremt hög arbetsbelastning? Hur många timmar är inskolningstid? Tid som går till spillo när det visar sig att medarbetaren av någon anledning inte fortsätter sin anställning, och som i sin tur leder till ytterligare inskolningar. Hur många timmar är kopplat till sköterskebristen? De få sköterskor som är kvar arbetar mer medicinskt och mindre i omvårdnaden relaterat till att de är för få, vilket leder till att fler undersköterskor sätts in – ett sätt att få verksamheten att fungera utifrån de förutsättningar som finns.

Hur stora kostnader har landstinget relaterat till hög omsättning av personal? Vad är orsaken till att vården tvingas ta in bemanningsföretag? Jo, det ska utföra samma saker som förut, men personalen finns inte. Och inga ansökningar inkommer på de sköterskeannonser som ligger ute. Då finns ingen annan utväg, för ordinarie personal arbetar redan för mycket övertid och har ingen tid för återhämtning. Hur stora kostnader har landstinget relaterat till de ständiga omorganisationerna? Och utvärderas dessa? Blev det till det bättre för medborgarna?

Leder mer restriktioner till bättre ekonomi, eller är det dags att fatta beslut som gör skillnad i ett långsiktigt perspektiv? Svar: ja! Att jobba med bättre arbetsvillkor är ett måste. Vi väntar fortfarande på beslut gällande veckoarbetstiden. Landstinget måste bli en attraktivare arbetsplats. Det är landstinget skyldiga sina medborgare.

Liv

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.