2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Bespararingar på fel ställe?

KONSUM VÄRMLAND:

Efter det att vi fått beskedet att Konsum Deje är en av de butiker som sannolikt kommer att stängas, så har man börjat fundera på vad som är orsaken. Inte bara att Dejebutiken stängs utan även tre andra stängs samt att sju ytterligare har fått dispens en tid.

Ledningen säger att butikerna inte bär sig men vad beror det på egentligen? Konsums stora konkurrent är Ica, som verkar kunna ha lägre priser för det är det som är en viktig del i vilken butik kunden väljer. Tidigare var det ofta så att du var antingen Ica- eller Konsumkund men i dag är kunderna mer köpotrogna och har både Ica- och Medmerakort. Priset har blivit allt viktigare.

Det som påverkar priset är ju vad butiken har fått betala för varan. Kostnaden för själva butiken och personalen är ju sannolikt ganska jämförbara mellan Ica och Konsum. De stora skillnaderna är vad Konsum och Ica tvingas lägga på priset från leverantören. Ica har centrala kostnader för inköpsavdelning, reklam och marknadsföring, informationsavdelning, personalavdelning med mera som hjälper alla Ica-handlare i Sverige. Detta har Konsum Värmland också men även en likadan central funktion i Stockholm. Varför måste Konsum Värmland dubbelbemanna alla dessa delar? Det måste bli en stor kostnad som i slutändan som drabbar oss konsumenter med onödigt höga priser och som innebär att kunderna väljer Ica istället för Konsum.

Lägg ner eller åtminstone minska kostnaderna på huvudkontoret så att ingen mer butik tvingas läggas ner på grund av lönsamhetsskäl!

Fundersam konsument

Efter det att vi fått beskedet att Konsum Deje är en av de butiker som sannolikt kommer att stängas, så har man börjat fundera på vad som är orsaken. Inte bara att Dejebutiken stängs utan även tre andra stängs samt att sju ytterligare har fått dispens en tid.

Ledningen säger att butikerna inte bär sig men vad beror det på egentligen? Konsums stora konkurrent är Ica, som verkar kunna ha lägre priser för det är det som är en viktig del i vilken butik kunden väljer. Tidigare var det ofta så att du var antingen Ica- eller Konsumkund men i dag är kunderna mer köpotrogna och har både Ica- och Medmerakort. Priset har blivit allt viktigare.

Det som påverkar priset är ju vad butiken har fått betala för varan. Kostnaden för själva butiken och personalen är ju sannolikt ganska jämförbara mellan Ica och Konsum. De stora skillnaderna är vad Konsum och Ica tvingas lägga på priset från leverantören. Ica har centrala kostnader för inköpsavdelning, reklam och marknadsföring, informationsavdelning, personalavdelning med mera som hjälper alla Ica-handlare i Sverige. Detta har Konsum Värmland också men även en likadan central funktion i Stockholm. Varför måste Konsum Värmland dubbelbemanna alla dessa delar? Det måste bli en stor kostnad som i slutändan som drabbar oss konsumenter med onödigt höga priser och som innebär att kunderna väljer Ica istället för Konsum.

Lägg ner eller åtminstone minska kostnaderna på huvudkontoret så att ingen mer butik tvingas läggas ner på grund av lönsamhetsskäl!

Fundersam konsument

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.