2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Allt fler väljer vegetariskt

LIVSSTIL: Bra för djuren, människorna och miljön

Allt fler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil. Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler från djur som i de flesta fall har utsatts för lidande.

Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Studier har visat att vegetarianer löper 40 procent mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, exempelvis genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak.

Genom att minska på köttkonsumtionen och helt sluta att äta kött skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön. Den 1 oktober är det Vegetariska dagen. Dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens dag. Skänk dessa dagar en tanke åt de djur som föds upp under fruktansvärda förhållanden för att bli föda, och fråga er om det är rätt att plåga och döda. Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Låt bli kött dessa dagar.

Och varför inte ta tillfället i akt och börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli. Gandhi har sagt: En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur. Tänk på det!

Henrik Scheutz

Allt fler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil. Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler från djur som i de flesta fall har utsatts för lidande.

Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Studier har visat att vegetarianer löper 40 procent mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, exempelvis genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak.

Genom att minska på köttkonsumtionen och helt sluta att äta kött skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön. Den 1 oktober är det Vegetariska dagen. Dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens dag. Skänk dessa dagar en tanke åt de djur som föds upp under fruktansvärda förhållanden för att bli föda, och fråga er om det är rätt att plåga och döda. Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Låt bli kött dessa dagar.

Och varför inte ta tillfället i akt och börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli. Gandhi har sagt: En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur. Tänk på det!

Henrik Scheutz

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.