2015-09-25 06:00

2015-09-25 06:00

Onödiga nya sedlar och mynt

SVERIGE: Riksbanken ställer bara till svårigheter

Jag har fått en broschyr från Riksbanken hem i brevlådan om Sveriges nya sedlar och mynt, och jag noterar att tvåkronan ska komma tillbaka. I broschyren står: ”Det blir ett kärt återseende av 2-kronan som börjar ges ut igen.”

Vem har längtat efter den? Den del av befolkningen som är under 30 år använder sig aldrig av kontanter utan bara betalkort, även vid betalning av småsummor, så de bryr sig förstås inte. Vi andra, som är lite äldre och kanske använder mynt, har redan vissa svårigheter att se skillnad på en enkrona och en femkrona i plånboken – ett problem som ökar med stigande ålder. Så bra då att få ett mynt som i storlek befinner sig mittemellan en- och femkronorna, vilket gör det hela ännu svårare och mer irriterande!

Snart ingen använder större kontanta pengar vid sina inköp. Nära nog alla använder kort vid besök i livsmedelsaffären och andra affärer – så även min gamla mor, 93 år. Vem har då glädje av en extra valör, den nya 200-sedeln, att hålla reda på?

Jag är övertygad om att ett virus som har raderat ut det sunda förnuftet drabbat vissa makthavare och politiker. Det finns ingen annan förklaring till allt nonsens som presenteras i dagens Sverige.

N-A J

Jag har fått en broschyr från Riksbanken hem i brevlådan om Sveriges nya sedlar och mynt, och jag noterar att tvåkronan ska komma tillbaka. I broschyren står: ”Det blir ett kärt återseende av 2-kronan som börjar ges ut igen.”

Vem har längtat efter den? Den del av befolkningen som är under 30 år använder sig aldrig av kontanter utan bara betalkort, även vid betalning av småsummor, så de bryr sig förstås inte. Vi andra, som är lite äldre och kanske använder mynt, har redan vissa svårigheter att se skillnad på en enkrona och en femkrona i plånboken – ett problem som ökar med stigande ålder. Så bra då att få ett mynt som i storlek befinner sig mittemellan en- och femkronorna, vilket gör det hela ännu svårare och mer irriterande!

Snart ingen använder större kontanta pengar vid sina inköp. Nära nog alla använder kort vid besök i livsmedelsaffären och andra affärer – så även min gamla mor, 93 år. Vem har då glädje av en extra valör, den nya 200-sedeln, att hålla reda på?

Jag är övertygad om att ett virus som har raderat ut det sunda förnuftet drabbat vissa makthavare och politiker. Det finns ingen annan förklaring till allt nonsens som presenteras i dagens Sverige.

N-A J

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.