2015-09-22 06:00

2015-09-22 06:00

Svenska äpplen misshandlas

SVERIGE: Stött och tilltufsad fallfrukt

Fruktodlare runtom i Sverige är under en stor del av växtsäsongen mycket oroliga för att hagelskurar ska förstöra deras skördar. En hagelskur kan innebära att hela äppelskörden får säljas till musterierna.

När det gäller plockning av frukterna sker denna med stor försiktighet, liksom den fortsatta hanteringen fram till affärerna. Men vad händer sedan?

Uppläggning och påfyllning i affärernas olika fruktfack kan i vissa fall liknas vid misshandel av innehållet i fruktbacken. Backen vänds upp och ner och de en gång så försiktigt nedplockade frukterna förvandlas på en kort sekund till fallfrukt. Allt blir stött och tilltufsat, och om något faller ner på golvet åker det upp igen till fruktfacket för försäljning.

Jag blir så förbannad över denna nonchalanta hantering av frukt och grönsaker. Ingen av oss kunder köper fullvärdig vara i våra fruktavdelningar. Det är ingen hållbarhet.

Skärpning, handelsmän! Vid behov, ta hjälp – det finns stor kunskap att hämta hos odlarna. Jag vet att deras målsättning är att i framtiden kunna lagra och leverera frukt över hela året. Men kom ihåg att vår svenska frukt kräver en annan hantering än importerad.

Vem köper en ny bil med bucklor och begynnande rostangrepp? Ingen, vill jag påstå, och det ska vara på motsvarande sätt med frukt!

Sven Nilsson

Fruktodlare runtom i Sverige är under en stor del av växtsäsongen mycket oroliga för att hagelskurar ska förstöra deras skördar. En hagelskur kan innebära att hela äppelskörden får säljas till musterierna.

När det gäller plockning av frukterna sker denna med stor försiktighet, liksom den fortsatta hanteringen fram till affärerna. Men vad händer sedan?

Uppläggning och påfyllning i affärernas olika fruktfack kan i vissa fall liknas vid misshandel av innehållet i fruktbacken. Backen vänds upp och ner och de en gång så försiktigt nedplockade frukterna förvandlas på en kort sekund till fallfrukt. Allt blir stött och tilltufsat, och om något faller ner på golvet åker det upp igen till fruktfacket för försäljning.

Jag blir så förbannad över denna nonchalanta hantering av frukt och grönsaker. Ingen av oss kunder köper fullvärdig vara i våra fruktavdelningar. Det är ingen hållbarhet.

Skärpning, handelsmän! Vid behov, ta hjälp – det finns stor kunskap att hämta hos odlarna. Jag vet att deras målsättning är att i framtiden kunna lagra och leverera frukt över hela året. Men kom ihåg att vår svenska frukt kräver en annan hantering än importerad.

Vem köper en ny bil med bucklor och begynnande rostangrepp? Ingen, vill jag påstå, och det ska vara på motsvarande sätt med frukt!

Sven Nilsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.