2015-09-17 06:00

2015-09-17 06:00

Sluta gulla med rovdjuren

SVERIGE: Orsaken till att vildsvinen blivit fler

I lantbruket, på golfbanor, villatomter och i fritidsområden ställer vildsvinen till med förtret.

En av anledningarna ä ratt vildsvinen försvarar sig med framgång när de är samlade i flock, vilket de företrädesvis gör. Vildsvin som av någon orsak lämnat flocken är ett lika lätt byte för rovdjuren som annat vilt, av den enkla anledningen att det andra viltet är betydligt lättare att fånga av rovdjuren. Det är ett starkt vägande skäl till att vildsvinen vinner terräng.

Om man nu inte vill ha besök av vildsvin på sina marker så bör man sluta att gulla med rovdjurförespråkarna, av den enkla anledningen att jägarna normalt betalar redbara belopp årligen för sina jaktmarker och därmed vill de få tillbaka det de investerat i jaktarrenden i värdet av viltköttet, vilket knappas vore troligt att de får, om de inte har vildsvin på sina marker med den rovdjurspolitik som nu förs.

Personligen så vill jag i stället för vildsvin i vårt land ha mera älg, hjort, rådjur, hare, fasan, järpe, orre och tjäder. De som hyllar den nu förda rovdjurspolitiken, med följden att jägare premierar vildsvin, när de blir av med annat vilt har ingen anledning att klaga på att vildsvinen ökar. Allmogen har att välja mellan rovdjursgullande och därmed få mera vildsvin, eller ha tillbaka älg, hjort, rådjur, hare, fasaner.

Allmogens val gör hur jägare med höga arrenden premierar vildsvinens existens, när rovdjuren tar det andra viltet. Klaga inte på vildsvin om ni nu väljer att premiera de stora rovdjuren.

Anders L Larsson

En av anledningarna ä ratt vildsvinen försvarar sig med framgång när de är samlade i flock, vilket de företrädesvis gör. Vildsvin som av någon orsak lämnat flocken är ett lika lätt byte för rovdjuren som annat vilt, av den enkla anledningen att det andra viltet är betydligt lättare att fånga av rovdjuren. Det är ett starkt vägande skäl till att vildsvinen vinner terräng.

Om man nu inte vill ha besök av vildsvin på sina marker så bör man sluta att gulla med rovdjurförespråkarna, av den enkla anledningen att jägarna normalt betalar redbara belopp årligen för sina jaktmarker och därmed vill de få tillbaka det de investerat i jaktarrenden i värdet av viltköttet, vilket knappas vore troligt att de får, om de inte har vildsvin på sina marker med den rovdjurspolitik som nu förs.

Personligen så vill jag i stället för vildsvin i vårt land ha mera älg, hjort, rådjur, hare, fasan, järpe, orre och tjäder. De som hyllar den nu förda rovdjurspolitiken, med följden att jägare premierar vildsvin, när de blir av med annat vilt har ingen anledning att klaga på att vildsvinen ökar. Allmogen har att välja mellan rovdjursgullande och därmed få mera vildsvin, eller ha tillbaka älg, hjort, rådjur, hare, fasaner.

Allmogens val gör hur jägare med höga arrenden premierar vildsvinens existens, när rovdjuren tar det andra viltet. Klaga inte på vildsvin om ni nu väljer att premiera de stora rovdjuren.

Anders L Larsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.