2015-09-14 06:00

2015-09-14 06:00

Det behövs en hjälmlag som omfattar alla åldrar

TRAFIK: Vuxenvärlden skickar fel signaler

Hjälmlagen vid cykling omfattar endast barn upp till 15 år. Denna gränsdragning har visat sig vara mycket olycklig, då det torde vara tonåringar som har det absolut största behovet av att använda hjälm, de cyklar vart de än ska – ofta i par eller grupp och sällan med fokus på trafiken.

På grund av grupptryck är det svårt att få tonåringar att inse vikten av att alltid bära hjälm. Åldersgränsen gör att det anses vuxet att cykla utan. Trots att vi vet vilken skillnad den gör när olyckan är framme, finns tyvärr många vuxna som gör samma obegripliga avvägning och ratar cykelhjälmen – vilket skickar helt fel signaler till osäkra tonåringar.

Men det är inte tufft att cykla utan hjälm, det är oansvarigt och farligt. Om alla insåg detta, skulle vi inte behöva någon hjälmlag. Då skulle alla bära cykelhjälm av ren självbevarelsedrift. Men nu är det inte så. Därför behövs en hjälmlag för alla cyklister. Jag hoppas att den blir verklighet så snart som möjligt. Det är inte ett påhittat utan ett högst påtagligt behov.

Skyddsvärt huvud

Hjälmlagen vid cykling omfattar endast barn upp till 15 år. Denna gränsdragning har visat sig vara mycket olycklig, då det torde vara tonåringar som har det absolut största behovet av att använda hjälm, de cyklar vart de än ska – ofta i par eller grupp och sällan med fokus på trafiken.

På grund av grupptryck är det svårt att få tonåringar att inse vikten av att alltid bära hjälm. Åldersgränsen gör att det anses vuxet att cykla utan. Trots att vi vet vilken skillnad den gör när olyckan är framme, finns tyvärr många vuxna som gör samma obegripliga avvägning och ratar cykelhjälmen – vilket skickar helt fel signaler till osäkra tonåringar.

Men det är inte tufft att cykla utan hjälm, det är oansvarigt och farligt. Om alla insåg detta, skulle vi inte behöva någon hjälmlag. Då skulle alla bära cykelhjälm av ren självbevarelsedrift. Men nu är det inte så. Därför behövs en hjälmlag för alla cyklister. Jag hoppas att den blir verklighet så snart som möjligt. Det är inte ett påhittat utan ett högst påtagligt behov.

Skyddsvärt huvud

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.