2015-09-12 06:00

2015-09-12 06:00

Villkoren måste ändras

VÄRMLAND: Svårt att få rätt till färdtjänst

För att få färdtjänst måste den sökande lida av ett funktionshinder som medför väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Färdtjänst anses då som en kompletterande kollektiv transportform. Dock tar Värmlandstrafik ingen hänsyn till om kollektivtrafiken i din kommun är bristfällig.

Jag har själv drabbats utav epilepsi och ansökt om att få möjlighet till färdtjänst, men fått avslag. Så jag upplever det, från de samtal jag har haft med Värmlandstrafik och de skriftliga avslag jag fått, som att epilepsi inte är ett giltigt skäl till att få ett godkänt färdtjänstbeslut.

För alla med epilepsi infaller även ett körförbud, oftast under en begränsad tid men det kan även innebära att man aldrig kommer att få framföra ett fordon, detta på grund av risk för anfall. Skulle flera utlösas utfärdas körförbud. Varför har man då inte rätt till ett godkänt färdtjänstbeslut och få möjlighet att använda sig av den transportformen?

Själv har jag inte kunnat förflytta mig alls på egen hand utan blivit helt och hållet bunden till andra. Jag har varit tvungen att ta hjälp av personer i min omgivning för att kunna ta mig till och från mitt arbete. När ingen har kunnat hjälpa till med skjuts, har jag heller inte kunnat arbeta. Jag upplever att detta är helt orimligt och att det krävs en förändring av de krav som Värmlandstrafik ställer på den enskilde för att få rätt till färdtjänst.

Epilepsi blir ett stort funktionshinder för den drabbade, och möjligheten att kunna förflytta sig självständigt blir oerhört begränsad. Funktionshindret är varaktigt, i de flesta fall på obestämd tid, och kan vara hela livet. Hur ska då de som aldrig kommer att kunna framföra ett fordon förflytta sig? Ett mindre samhälle i glesbygd erbjuder dessvärre ingen smidigt kollektivtrafik, bussförbindelserna brister. Och det är väl inte rimligt att jag ska gå till mitt arbete, en sträcka som tar 30 minuter med bil?

De bestämmelser som måste uppfyllas för att få rätt till färdtjänst måste ändras!

Kristina

För att få färdtjänst måste den sökande lida av ett funktionshinder som medför väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Färdtjänst anses då som en kompletterande kollektiv transportform. Dock tar Värmlandstrafik ingen hänsyn till om kollektivtrafiken i din kommun är bristfällig.

Jag har själv drabbats utav epilepsi och ansökt om att få möjlighet till färdtjänst, men fått avslag. Så jag upplever det, från de samtal jag har haft med Värmlandstrafik och de skriftliga avslag jag fått, som att epilepsi inte är ett giltigt skäl till att få ett godkänt färdtjänstbeslut.

För alla med epilepsi infaller även ett körförbud, oftast under en begränsad tid men det kan även innebära att man aldrig kommer att få framföra ett fordon, detta på grund av risk för anfall. Skulle flera utlösas utfärdas körförbud. Varför har man då inte rätt till ett godkänt färdtjänstbeslut och få möjlighet att använda sig av den transportformen?

Själv har jag inte kunnat förflytta mig alls på egen hand utan blivit helt och hållet bunden till andra. Jag har varit tvungen att ta hjälp av personer i min omgivning för att kunna ta mig till och från mitt arbete. När ingen har kunnat hjälpa till med skjuts, har jag heller inte kunnat arbeta. Jag upplever att detta är helt orimligt och att det krävs en förändring av de krav som Värmlandstrafik ställer på den enskilde för att få rätt till färdtjänst.

Epilepsi blir ett stort funktionshinder för den drabbade, och möjligheten att kunna förflytta sig självständigt blir oerhört begränsad. Funktionshindret är varaktigt, i de flesta fall på obestämd tid, och kan vara hela livet. Hur ska då de som aldrig kommer att kunna framföra ett fordon förflytta sig? Ett mindre samhälle i glesbygd erbjuder dessvärre ingen smidigt kollektivtrafik, bussförbindelserna brister. Och det är väl inte rimligt att jag ska gå till mitt arbete, en sträcka som tar 30 minuter med bil?

De bestämmelser som måste uppfyllas för att få rätt till färdtjänst måste ändras!

Kristina

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.