2015-09-11 06:00

2015-09-11 14:14

Nu har opinionen svängt

MIGRATION. ETT FALL FRAMÅT FÖR MEDMÄNSKLIGHET OCH SOLIDARITET

Vi har ju vetat att en majoritet av oss som bor i Sverige inte vill ställa olika grupper i samhället mot varandra. Ändå blev normaliseringen av främlingsfientlighet, rasism och nationalism i det offentliga rummet så tydlig under sommaren som gick. Anonyma konton på Twitter, delningarna och gilla-tryckningarna i sociala medier från islamofobiska, rasistiska och nationalist­iska sajter och bloggar ökade på ett mycket synligt sätt, i takt med att ledar sidorna på vissa tidningar gick splittrande krafter till mötes och krävde eller uttryckte önskemål om bland annat hårdare asylpolitik, publicering av brottsmisstänktas etnicitet och hårdare bevakning av EU:s gränser.

Men så vände det. Det är klart att människor som flyr har tillgång till en smartphone att ta selfies med och skicka till nära och kära för att visa att de överlevde resan över Medelhavet. För det är ju så det är; en lever sitt liv i ett land med nära och kära och har hus, jobb och smartphone – sedan vänder allt och du behöver fly!

Till slut tog medmänskligheten och solidariteten ett stort kliv ut i offentlig­heten, och i samband med det minskade de anonyma kontona, delningarna och gilla-tryckningarna i flödet på sociala medier. Solidariska initiativ som gör skillnad här och nu är alltid välkomna! För att nå en stabil och varaktig förändring för vuxna och barn på flykt kräver vi: låt flyktingarna stanna; skrota utkastningslagen; öppna flygvägen till Europa; slopa transportörsansvar­et; sätt press på EU; öka flyktingkvoten och hjälpen i närområden!

Kristinehamn för mångfald

Vi har ju vetat att en majoritet av oss som bor i Sverige inte vill ställa olika grupper i samhället mot varandra. Ändå blev normaliseringen av främlingsfientlighet, rasism och nationalism i det offentliga rummet så tydlig under sommaren som gick. Anonyma konton på Twitter, delningarna och gilla-tryckningarna i sociala medier från islamofobiska, rasistiska och nationalist­iska sajter och bloggar ökade på ett mycket synligt sätt, i takt med att ledar sidorna på vissa tidningar gick splittrande krafter till mötes och krävde eller uttryckte önskemål om bland annat hårdare asylpolitik, publicering av brottsmisstänktas etnicitet och hårdare bevakning av EU:s gränser.

Men så vände det. Det är klart att människor som flyr har tillgång till en smartphone att ta selfies med och skicka till nära och kära för att visa att de överlevde resan över Medelhavet. För det är ju så det är; en lever sitt liv i ett land med nära och kära och har hus, jobb och smartphone – sedan vänder allt och du behöver fly!

Till slut tog medmänskligheten och solidariteten ett stort kliv ut i offentlig­heten, och i samband med det minskade de anonyma kontona, delningarna och gilla-tryckningarna i flödet på sociala medier. Solidariska initiativ som gör skillnad här och nu är alltid välkomna! För att nå en stabil och varaktig förändring för vuxna och barn på flykt kräver vi: låt flyktingarna stanna; skrota utkastningslagen; öppna flygvägen till Europa; slopa transportörsansvar­et; sätt press på EU; öka flyktingkvoten och hjälpen i närområden!

Kristinehamn för mångfald

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.