2015-09-10 06:00

2015-09-10 06:00

Lagen om stöd och service är urholkad

FUNKTIONSHINDRADE.:

Det är fantastiskt att läsa och höra om alla som på olika sätt säger sig vilja hjälpa sina medmänniskor i dessa dagar – med eget arbete, pengar och kläder med mera.

Men konstigt känns det då att som förälder till ett svårt funktionshindrat barn aldrig under alla år ha fått något erbjudande om en hjälpande hand från omgivningen. Då ha alla fullt upp med sitt och är enligt egen utsago slitna efter jobbet. Jag har faktiskt frågat mina så kallade vänner...

Däremot går det bra att stå med Röda Korsets sparbössa någon timme och agera någon sorts medmänniska. Det syns bättre, förstås, och är väl inte alls lika ansträngande och engagerande?

Som alla insiders vet har LSS-lagen – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – inte ändrats. Men utan att formellt ha ändrats har den under de senaste åren, genom diverse så kallade tolkningar av försäkringskassan och olika domstolar, kommit att urholkas på ett sätt som är förödande för alla som är i behov av den hjälp som lagen ger en rätt till.

Både regering och riksdag blundar för detta faktum. De tycks helt förlita sig på att de som drabbas av neddragningarna säkerligen inte kan tala för sin egen sak...

Så fungerar Sverige för de svårast funktionshindrade.

Mamman

Det är fantastiskt att läsa och höra om alla som på olika sätt säger sig vilja hjälpa sina medmänniskor i dessa dagar – med eget arbete, pengar och kläder med mera.

Men konstigt känns det då att som förälder till ett svårt funktionshindrat barn aldrig under alla år ha fått något erbjudande om en hjälpande hand från omgivningen. Då ha alla fullt upp med sitt och är enligt egen utsago slitna efter jobbet. Jag har faktiskt frågat mina så kallade vänner...

Däremot går det bra att stå med Röda Korsets sparbössa någon timme och agera någon sorts medmänniska. Det syns bättre, förstås, och är väl inte alls lika ansträngande och engagerande?

Som alla insiders vet har LSS-lagen – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – inte ändrats. Men utan att formellt ha ändrats har den under de senaste åren, genom diverse så kallade tolkningar av försäkringskassan och olika domstolar, kommit att urholkas på ett sätt som är förödande för alla som är i behov av den hjälp som lagen ger en rätt till.

Både regering och riksdag blundar för detta faktum. De tycks helt förlita sig på att de som drabbas av neddragningarna säkerligen inte kan tala för sin egen sak...

Så fungerar Sverige för de svårast funktionshindrade.

Mamman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.