2015-09-10 06:00

2015-09-10 06:00

Här krävs muskler, balans och ork

RIDSPORT: Den näst största ungdomsidrotten i Sverige

Cirka en halv miljon människor här i Sverige håller på med ridsport. Det är den näst största ungdomsidrotten. Bara fotboll är större. Det är också den näst största flickidrotten mellan sju och 70 år.

Men fast sporten är väldigt stor återkommer kommentarer om att ridning inte är en sport. Sport betyder för många människor att man ska springa och bli svettig – fotboll, handboll, innebandy, ishockey och annat. Att påstå att ridning inte är en sport är bara för lågt... För att rida behövs muskler, balans och ork. Nästan varenda liten muskel får jobba i denna sport. Det kan vara 200–1 000 kilo häst du ska hantera.

Att rida ett så stort djur är inte så lätt som det ser ut. En hel del säger att vi bara sitter där, men det är helt fel. Benen jobbar för fullt och det krävs verkligen mycket för att få allt på plats. Det går inte att bara sitta stilla. De som tror det kan ju testa att sitta upp på en häst inför en instruktör och försöka att få allt på plats...

Varför skulle ridsport vara med i OS om det inte var en sport? Och visst kan det även vara en lagsport, med lagtävlingar. Man ska rida ner sina motståndare – inte bokstavligen, men man ska få till det bättre än de andra. Precis som i fotboll, man hjälper och stöttar varandra till vinst. Den med flest mål vinner, fast i ett ridlag är det poäng som räknas. Det är likadant som i vilken lagsport som helst.

Vi som håller på med denna sport vet hur mycket som krävs. Att sitta på en hästrygg, eller bara hantera hästen på backen, innebär så mycket. Man kan lika gärna bli svettig på backen som uppe på hästryggen.

Så nästa gång du får för dig att ridning inte är en sport, sitt dig upp på en hästrygg och rid som Patrik Kittel eller Rolf-Göran Bengtsson om du nu tycker att det är så enkelt. Skrattar bäst skrattar alltid sist!

Kanelbullen

Cirka en halv miljon människor här i Sverige håller på med ridsport. Det är den näst största ungdomsidrotten. Bara fotboll är större. Det är också den näst största flickidrotten mellan sju och 70 år.

Men fast sporten är väldigt stor återkommer kommentarer om att ridning inte är en sport. Sport betyder för många människor att man ska springa och bli svettig – fotboll, handboll, innebandy, ishockey och annat. Att påstå att ridning inte är en sport är bara för lågt... För att rida behövs muskler, balans och ork. Nästan varenda liten muskel får jobba i denna sport. Det kan vara 200–1 000 kilo häst du ska hantera.

Att rida ett så stort djur är inte så lätt som det ser ut. En hel del säger att vi bara sitter där, men det är helt fel. Benen jobbar för fullt och det krävs verkligen mycket för att få allt på plats. Det går inte att bara sitta stilla. De som tror det kan ju testa att sitta upp på en häst inför en instruktör och försöka att få allt på plats...

Varför skulle ridsport vara med i OS om det inte var en sport? Och visst kan det även vara en lagsport, med lagtävlingar. Man ska rida ner sina motståndare – inte bokstavligen, men man ska få till det bättre än de andra. Precis som i fotboll, man hjälper och stöttar varandra till vinst. Den med flest mål vinner, fast i ett ridlag är det poäng som räknas. Det är likadant som i vilken lagsport som helst.

Vi som håller på med denna sport vet hur mycket som krävs. Att sitta på en hästrygg, eller bara hantera hästen på backen, innebär så mycket. Man kan lika gärna bli svettig på backen som uppe på hästryggen.

Så nästa gång du får för dig att ridning inte är en sport, sitt dig upp på en hästrygg och rid som Patrik Kittel eller Rolf-Göran Bengtsson om du nu tycker att det är så enkelt. Skrattar bäst skrattar alltid sist!

Kanelbullen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.