2015-09-09 06:00

2015-09-09 06:00

Välj ditt dagliga bröd med omsorg

PRISKONKURRENS:

I livsmedelsbutiken finns det micropopcorn på kampanj för tio kronor per förpackning. Billigt, perfekt till fredagsmyset! Dessutom har jag en vän som jobbar på en chipsfabrik här i Värmland och tänker direkt på henne. Kanske är det hon som har varit med i processen av dessa?

Men vid en närmare titt på paketet visar det sig att de inte alls är tillverkade på den för butiken väldigt närbelägna fabriken utan de kommer hela vägen från Spanien. Detta gör mig bara mer nyfiken på var i affären min väns chipsfabriks popcorn finns, så jag letar mig fram till en hylla betydligt längre bort. Där finns det mycket riktigt en identisk produkt som jag hittar den välkända, värmländska loggan på. Det paketet kostar 14:90.

Hur är det möjligt att det kan kosta mindre att producera popcorn och transportera dem hela vägen hit ända från södra Europa? Svaret är enkelt: löner och arbetsförhållanden i andra länder skiljer sig avsevärt från dem som vi har här. Att transporterna inom EU fungerar på ett för oss arbetsvidrigt sätt till alldeles för låga kostnader är också ett sedan länge konstaterat faktum. Då blir det så här.

Popcornen är bara ett i raden av ett oräkneligt antal varor där du i de flesta fall hittar ett billigare alternativ som inte är producerat i Sverige. Vad det exakta innehållet är i varje produkt kan man i vissa fall bara spekulera om, det finns gott om bristfälliga innehållsförteckningar, och framför allt när det kommer till djurhållning är Sverige sedan länge ett föregångsland med avsevärt hårdare regler för både djurens väl och deras föda. Därför var det länge sedan som något kött som inte är svenskproducerat låg på mitt matbord.

Jag jobbar också med livsmedel. Jag kämpar för min egen brödföda på ett medelstort bageri beläget nära mitt hem. Att driva bageri i dag är en kämpig bransch med stor konkurrens och små marginaler. Vi har svårt att gå runt, de senaste åren har vi inte ens fått ihop det. Vi har tagit bort alla onödiga kostnader och dragit i alla trådar som finns. Kapat personalmängden till ett minimum på alla nivårer. Vi jobbar hårt, men vi gör det med sjyssta villkor som följer de kollektivavtal som har kämpats fram för att vi ska kunna leva av en skälig lön och må bra på vårt arbete. Det är därför jag förstår att vårt bröd måste kosta de kronorna det gör och inte ett öre mindre. Det handlar om våra jobb. Våra liv. Den dagen mitt bageri inte längre kan bära kostnaderna och förlusterna får någon annan tillverka vårt dagliga bröd. Det finns gott om konkurrenter som gärna skulle tar över vilken dag i veckan som helst. Många av dem har ägare som snart, eller på sikt, inte drar sig det minsta för att flytta produktionen till länder med sämre löner och förhållanden. Det blir ju billigare så. Marginalerna kan göras större och ägarna får mer. De som står kvar utan jobb på fabriken som lades ner, blir någon annans problem.

Det är därför vi måste välja och vara noga med våra val. Det handlar inte om att välja det billigaste för att få lite mer kvar i plånboken i dag, utan om ett framtida Sverige som bit för bit säljs ut till skampris. Jag säljer inte ut min vän på chipsfabriken för de där fem kronorna. För hennes och min egen skull låter jag popcornen från Spanien stanna kvar i butikshyllan.

Nu är det din tur att välja.

Charlotte Vivungi

Fackligt förtroendevald i Livsmedelsarbetareförbundet

I livsmedelsbutiken finns det micropopcorn på kampanj för tio kronor per förpackning. Billigt, perfekt till fredagsmyset! Dessutom har jag en vän som jobbar på en chipsfabrik här i Värmland och tänker direkt på henne. Kanske är det hon som har varit med i processen av dessa?

Men vid en närmare titt på paketet visar det sig att de inte alls är tillverkade på den för butiken väldigt närbelägna fabriken utan de kommer hela vägen från Spanien. Detta gör mig bara mer nyfiken på var i affären min väns chipsfabriks popcorn finns, så jag letar mig fram till en hylla betydligt längre bort. Där finns det mycket riktigt en identisk produkt som jag hittar den välkända, värmländska loggan på. Det paketet kostar 14:90.

Hur är det möjligt att det kan kosta mindre att producera popcorn och transportera dem hela vägen hit ända från södra Europa? Svaret är enkelt: löner och arbetsförhållanden i andra länder skiljer sig avsevärt från dem som vi har här. Att transporterna inom EU fungerar på ett för oss arbetsvidrigt sätt till alldeles för låga kostnader är också ett sedan länge konstaterat faktum. Då blir det så här.

Popcornen är bara ett i raden av ett oräkneligt antal varor där du i de flesta fall hittar ett billigare alternativ som inte är producerat i Sverige. Vad det exakta innehållet är i varje produkt kan man i vissa fall bara spekulera om, det finns gott om bristfälliga innehållsförteckningar, och framför allt när det kommer till djurhållning är Sverige sedan länge ett föregångsland med avsevärt hårdare regler för både djurens väl och deras föda. Därför var det länge sedan som något kött som inte är svenskproducerat låg på mitt matbord.

Jag jobbar också med livsmedel. Jag kämpar för min egen brödföda på ett medelstort bageri beläget nära mitt hem. Att driva bageri i dag är en kämpig bransch med stor konkurrens och små marginaler. Vi har svårt att gå runt, de senaste åren har vi inte ens fått ihop det. Vi har tagit bort alla onödiga kostnader och dragit i alla trådar som finns. Kapat personalmängden till ett minimum på alla nivårer. Vi jobbar hårt, men vi gör det med sjyssta villkor som följer de kollektivavtal som har kämpats fram för att vi ska kunna leva av en skälig lön och må bra på vårt arbete. Det är därför jag förstår att vårt bröd måste kosta de kronorna det gör och inte ett öre mindre. Det handlar om våra jobb. Våra liv. Den dagen mitt bageri inte längre kan bära kostnaderna och förlusterna får någon annan tillverka vårt dagliga bröd. Det finns gott om konkurrenter som gärna skulle tar över vilken dag i veckan som helst. Många av dem har ägare som snart, eller på sikt, inte drar sig det minsta för att flytta produktionen till länder med sämre löner och förhållanden. Det blir ju billigare så. Marginalerna kan göras större och ägarna får mer. De som står kvar utan jobb på fabriken som lades ner, blir någon annans problem.

Det är därför vi måste välja och vara noga med våra val. Det handlar inte om att välja det billigaste för att få lite mer kvar i plånboken i dag, utan om ett framtida Sverige som bit för bit säljs ut till skampris. Jag säljer inte ut min vän på chipsfabriken för de där fem kronorna. För hennes och min egen skull låter jag popcornen från Spanien stanna kvar i butikshyllan.

Nu är det din tur att välja.

Charlotte Vivungi

Fackligt förtroendevald i Livsmedelsarbetareförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.