2015-09-09 06:00

2015-09-09 06:00

Studiestödet räcker inte till

SKOLA:

Jag tycker att Centrala studiestödsnämndens, CSN, bidrag inte är tillräckligt. När jag fick barnbidraget var det nästan inte det tillräckligt och nu är jag äldre och får ännu mindre pengar. Hur tänkte de?

När man är 16 år behöver man betydligt mycket mer pengar än när man är sex år. Det syns tydligt i Konsumentverkets budgetkalkyler att ungdomar, särskilt pojkar, behöver mera än 1 050 kronor per månad för att få mat, kläder och för att kunna träna och umgås med andra. Enligt Konsumentverket borde jag ha minst det dubbla.

Jag tror att det inte är bara jag som tycker det. Jag är uppväxt med en ensam vårdnadshavare och vi är tre i familjen och ska klara oss på en lön, och vi kan ju inte vara den enda familjen som har det så. Vi har nästan inte råd med mat på bordet och just nu får vi ännu mindre. Jag vet att vi inte direkt är jätte fattiga, men vi är typ majoriteten – och tänk dig då hur det är när majoriteten inte klarar sig på den summan.

Har de tänkt att vi studerande inte ska få mat och kläder? Eller vill de att vi ska ha mat men inte kunna vara sociala och aktiva i vårt vardagliga liv?

Vardagliga problem

Jag tycker att Centrala studiestödsnämndens, CSN, bidrag inte är tillräckligt. När jag fick barnbidraget var det nästan inte det tillräckligt och nu är jag äldre och får ännu mindre pengar. Hur tänkte de?

När man är 16 år behöver man betydligt mycket mer pengar än när man är sex år. Det syns tydligt i Konsumentverkets budgetkalkyler att ungdomar, särskilt pojkar, behöver mera än 1 050 kronor per månad för att få mat, kläder och för att kunna träna och umgås med andra. Enligt Konsumentverket borde jag ha minst det dubbla.

Jag tror att det inte är bara jag som tycker det. Jag är uppväxt med en ensam vårdnadshavare och vi är tre i familjen och ska klara oss på en lön, och vi kan ju inte vara den enda familjen som har det så. Vi har nästan inte råd med mat på bordet och just nu får vi ännu mindre. Jag vet att vi inte direkt är jätte fattiga, men vi är typ majoriteten – och tänk dig då hur det är när majoriteten inte klarar sig på den summan.

Har de tänkt att vi studerande inte ska få mat och kläder? Eller vill de att vi ska ha mat men inte kunna vara sociala och aktiva i vårt vardagliga liv?

Vardagliga problem

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.