2015-09-09 06:00

2015-09-09 06:00

Nyansering och fakta efterlyses

FLYKTINGKRISEN:

Rapporteringen om flyktingkrisen måste börja bygga mer på fakta och mindre på känslor och önsketänkande.

The Daily Telegraph skriver till exempel att andelen som lever i extrem fattigdom i världen har halverats på över två decennier och den trenden är fortsatt intakt. Detta har uppenbarligen lett till att fler fått möjligheter genom till exempel sociala medier, se att man kan få det bättre på andra håll och med följden även möjligheten att resa dit för ett bättre liv.

Bortsett från kriget i Syrien har även antalet konflikter i världen under denna tid, och än längre tillbaka, totalt minskat i världen, enligt säkerhetspolitik.se. Att säga att det inte har funnits fler flyktingar i världen sedan andra världskriget är alltså inte korrekt eftersom dessa siffror uppenbarligen innefattar en väldigt stor andel ekonomiska flyktingar som av naturliga skäl försöker framhålla att de är krigsoffer. Verkliga krigsoffer skall förstås hjälpas kortsiktigt.

Varför enfaldigt bara beskylla Europa angående krisen då signalpolitiken i framförallt Sverige och Tyskland driver dessa strömmar, vilket skapar farliga situationer för båtar på Medelhavet med mera? Varför finns inte även sakliga argument för att öka påtryckningar på rika odemokratiska arabländer såsom Saudiarabien att ta emot fler flyktingar som även ligger i dess närområden? Saudiarabien som för övrigt är en av de största bidragsgivarna till moskéer som byggs runt om i Europa.

Vi behöver hjälpa varandra i världen genom mer långsiktiga lösningar än dessa kortsiktiga befolkningsförflyttningar som vi nu ser.

Världen tillsammans

Rapporteringen om flyktingkrisen måste börja bygga mer på fakta och mindre på känslor och önsketänkande.

The Daily Telegraph skriver till exempel att andelen som lever i extrem fattigdom i världen har halverats på över två decennier och den trenden är fortsatt intakt. Detta har uppenbarligen lett till att fler fått möjligheter genom till exempel sociala medier, se att man kan få det bättre på andra håll och med följden även möjligheten att resa dit för ett bättre liv.

Bortsett från kriget i Syrien har även antalet konflikter i världen under denna tid, och än längre tillbaka, totalt minskat i världen, enligt säkerhetspolitik.se. Att säga att det inte har funnits fler flyktingar i världen sedan andra världskriget är alltså inte korrekt eftersom dessa siffror uppenbarligen innefattar en väldigt stor andel ekonomiska flyktingar som av naturliga skäl försöker framhålla att de är krigsoffer. Verkliga krigsoffer skall förstås hjälpas kortsiktigt.

Varför enfaldigt bara beskylla Europa angående krisen då signalpolitiken i framförallt Sverige och Tyskland driver dessa strömmar, vilket skapar farliga situationer för båtar på Medelhavet med mera? Varför finns inte även sakliga argument för att öka påtryckningar på rika odemokratiska arabländer såsom Saudiarabien att ta emot fler flyktingar som även ligger i dess närområden? Saudiarabien som för övrigt är en av de största bidragsgivarna till moskéer som byggs runt om i Europa.

Vi behöver hjälpa varandra i världen genom mer långsiktiga lösningar än dessa kortsiktiga befolkningsförflyttningar som vi nu ser.

Världen tillsammans

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.