2015-09-08 06:00

2015-09-08 06:00

Lyssna på medborgarna!

KARLSTAD: Kommunens förklaringar om badhuset håller inte

Efter att tagit del av skriverierna gällande badhuset och KSS simskola blir jag genuint bekymrad över vilken projektmodell som användes vid uppförandet. Var projektledningen så dåligt uppdaterad över vilka behov som fanns från KSS och deras simskoleverksamhet, eller har kommunen som affärsidé att själva bedriva simundervisning för Karlstads alla barn genom skolans försorg?

Det kan knappast vara billigare för kommunen och bedriva all simskoleverksamhet med kommunala medel och i egen regi. Sanningen är förmodligen att projektledningen inte har valt att ta upp en medborgardialog för de tycker att de vet bäst. Hade projektledningen lyssnat på KSS i första läget när badhuset skulle byggas och bara frågat hur verksamheten ser ut och anammat deras behov, så hade Karlstads medborgare aldrig blivit så besvikna.

Det är väldigt enkelt att räkna hur många grupper man har igång samt hur mycket föräldrar som följer med och därefter anpassat lokalerna efter det. De flesta i Karlstad känner något barn som gått eller ska gå i simskoleundervisning, så ämnet är hett debatterat hemma vid frukostbordet. Jag tror att alla förstår att små barn behöver hjälp med att byta om och att slippa känna sig vilsna. Att hävda att föräldrar till barn ska betala entré trots att de inte byter om är befängt och bekräftar enbart en mycket anmärkningsvärd inställning bland de styrande. Eftersom badhuset bevisligen inte uppfyller dagens behov från medborgarna, trots att det nästan är nybyggt, visar det enbart på dålig projektering vid ombyggnationen.

Visa god vilja i stället för att lägga skuld på KSS och deras verksamhet. Lägg energi på att utveckla verksamheten och göra badhuset bättre för simskoleundervisningen, som vi alla är tacksamma för att den finns. Badhuset är inte öppet för allmänheten under stor del av den tid som det bedrivs simskoleundervisning, så några stora intäktsbortfall finns inte. Det är enbart en dålig ursäkt eftersom man inte har dimensionerat lokalbehoven efter det faktiska behovet. Det är lätt att säga att det inte fanns budget för större lokaler, men då borde man inte ha startat projektet eftersom det också saknat visioner som framtidens badhus. Äventyrsbadet är inte större än en hotellbadanläggning, så där får inte många plats. Var de 750 personer som får vistas i lokalerna befinner sig skulle jag bra gärna vilja veta.

Jag har varit massor av gånger i badhuset, så det känns helt galet att hävda underkapacitet i badhuset som motivering för att debitera föräldrar. Jag vill mana till eftertanke hos de som bestämmer vilka man egentligen är till för och vilka man företräder. Lyssna på medborgarna och anpassa verksamheten för dem som använder den i stället!

Badintresserad

Efter att tagit del av skriverierna gällande badhuset och KSS simskola blir jag genuint bekymrad över vilken projektmodell som användes vid uppförandet. Var projektledningen så dåligt uppdaterad över vilka behov som fanns från KSS och deras simskoleverksamhet, eller har kommunen som affärsidé att själva bedriva simundervisning för Karlstads alla barn genom skolans försorg?

Det kan knappast vara billigare för kommunen och bedriva all simskoleverksamhet med kommunala medel och i egen regi. Sanningen är förmodligen att projektledningen inte har valt att ta upp en medborgardialog för de tycker att de vet bäst. Hade projektledningen lyssnat på KSS i första läget när badhuset skulle byggas och bara frågat hur verksamheten ser ut och anammat deras behov, så hade Karlstads medborgare aldrig blivit så besvikna.

Det är väldigt enkelt att räkna hur många grupper man har igång samt hur mycket föräldrar som följer med och därefter anpassat lokalerna efter det. De flesta i Karlstad känner något barn som gått eller ska gå i simskoleundervisning, så ämnet är hett debatterat hemma vid frukostbordet. Jag tror att alla förstår att små barn behöver hjälp med att byta om och att slippa känna sig vilsna. Att hävda att föräldrar till barn ska betala entré trots att de inte byter om är befängt och bekräftar enbart en mycket anmärkningsvärd inställning bland de styrande. Eftersom badhuset bevisligen inte uppfyller dagens behov från medborgarna, trots att det nästan är nybyggt, visar det enbart på dålig projektering vid ombyggnationen.

Visa god vilja i stället för att lägga skuld på KSS och deras verksamhet. Lägg energi på att utveckla verksamheten och göra badhuset bättre för simskoleundervisningen, som vi alla är tacksamma för att den finns. Badhuset är inte öppet för allmänheten under stor del av den tid som det bedrivs simskoleundervisning, så några stora intäktsbortfall finns inte. Det är enbart en dålig ursäkt eftersom man inte har dimensionerat lokalbehoven efter det faktiska behovet. Det är lätt att säga att det inte fanns budget för större lokaler, men då borde man inte ha startat projektet eftersom det också saknat visioner som framtidens badhus. Äventyrsbadet är inte större än en hotellbadanläggning, så där får inte många plats. Var de 750 personer som får vistas i lokalerna befinner sig skulle jag bra gärna vilja veta.

Jag har varit massor av gånger i badhuset, så det känns helt galet att hävda underkapacitet i badhuset som motivering för att debitera föräldrar. Jag vill mana till eftertanke hos de som bestämmer vilka man egentligen är till för och vilka man företräder. Lyssna på medborgarna och anpassa verksamheten för dem som använder den i stället!

Badintresserad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.