2015-09-07 06:00

2015-09-07 06:00

Jag blir förbannad, Jimmie!

EUROPA: När döda barn flyter iland

Flyktingkatastrofen

Jag blir förbannad.

Nyheterna rapporterar om människor som flyr ett liv i förtryck i hopp om att komma till ett bättre land. Ett land som ska ge dem rätten till det mest basala vi människor har; rätten till sitt eget liv.

Människor riskerar sina liv för att fly kriget och slutligen korsa EU:s gränser. Människor dör för att fly kriget och slutligen nå Europa. På nyheterna rapporteras det om föräldrar som bär sina livlösa barn i land, om 70 människor som kvävts till döds i en överlastad lastbil och om hundratals som varje dag lämnats för att drunkna på övergivna båtar.

Döda barn flyter iland på EU:s kuster. Vi lever mitt i en era fylld av katastrofer. Samtidigt, i Sverige, håller Jimmie Åkesson sitt sommartal. Han predikar om de konsekvenser Sverige kommer att drabbas av i takt med den ökade invandringen. Han påstår att Sverige lockar hit flyktingar; genom att göra Sverige mer attraktivt ökar vi flyktingströmmen. Han yrkar för att Sverige borde stänga sina gränser och stoppa invandringen.

Han påstår alltså att vi i vår välfärd, lockar hit människor i flykt från kriget. Och aldrig har stödet för Sverigedemokraterna varit högre.

Då har jag en fråga till herr Åkesson. Ligger det inte i vårt gemensamma mänskliga ansvar att värna om den utsatte? Jag känner mig lyckligt lottad att leva i ett samhälle där jag kan tala fritt, ha en välfärd som ger mig trygghet och att jag har rätten till mitt eget liv. Varför ska jag då välja att stänga ”mina” gränser och se på när döda barn flyter iland på EU:s kuster, när jag har VALET att sträcka ut en hand och erbjuda det goda liv jag har fått möjligheten att leva?

Avslutningsvis vill jag nämna Jimmie Åkessons val att inleda sitt sommartal genom att spela elorgel och sjunga en låt av Ultima Thule. Ultima Thule; ett band som har samband med nynazistiska grupper och klassas som högerextremt. Elorgel; ett instrument som i många samband klassas som efterblivet.

Sverige, när ska vi vakna och vända denna skrämmande trend?

Orolig student

Jag blir förbannad.

Nyheterna rapporterar om människor som flyr ett liv i förtryck i hopp om att komma till ett bättre land. Ett land som ska ge dem rätten till det mest basala vi människor har; rätten till sitt eget liv.

Människor riskerar sina liv för att fly kriget och slutligen korsa EU:s gränser. Människor dör för att fly kriget och slutligen nå Europa. På nyheterna rapporteras det om föräldrar som bär sina livlösa barn i land, om 70 människor som kvävts till döds i en överlastad lastbil och om hundratals som varje dag lämnats för att drunkna på övergivna båtar.

Döda barn flyter iland på EU:s kuster. Vi lever mitt i en era fylld av katastrofer. Samtidigt, i Sverige, håller Jimmie Åkesson sitt sommartal. Han predikar om de konsekvenser Sverige kommer att drabbas av i takt med den ökade invandringen. Han påstår att Sverige lockar hit flyktingar; genom att göra Sverige mer attraktivt ökar vi flyktingströmmen. Han yrkar för att Sverige borde stänga sina gränser och stoppa invandringen.

Han påstår alltså att vi i vår välfärd, lockar hit människor i flykt från kriget. Och aldrig har stödet för Sverigedemokraterna varit högre.

Då har jag en fråga till herr Åkesson. Ligger det inte i vårt gemensamma mänskliga ansvar att värna om den utsatte? Jag känner mig lyckligt lottad att leva i ett samhälle där jag kan tala fritt, ha en välfärd som ger mig trygghet och att jag har rätten till mitt eget liv. Varför ska jag då välja att stänga ”mina” gränser och se på när döda barn flyter iland på EU:s kuster, när jag har VALET att sträcka ut en hand och erbjuda det goda liv jag har fått möjligheten att leva?

Avslutningsvis vill jag nämna Jimmie Åkessons val att inleda sitt sommartal genom att spela elorgel och sjunga en låt av Ultima Thule. Ultima Thule; ett band som har samband med nynazistiska grupper och klassas som högerextremt. Elorgel; ett instrument som i många samband klassas som efterblivet.

Sverige, när ska vi vakna och vända denna skrämmande trend?

Orolig student

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.