2015-08-31 06:00

2015-08-31 06:00

Vi har berövats tryggheten

SKOLA/VARDAG: Sverige är förvandlat till oigenkännlighet

Hundratusentals barn går varje dag till skolan och är livrädda för sina mobbare. Hur ska ett barn kunna ta till sig av kunskaper om hon hela tiden blir angripen av dessa mobbare? Detta är en skandal i Sverige. Det har gått så långt att tankar på ta livet av sig finns bland de drabbade barnen, andra blir så sjuka att de inte klarar av att leva ett normalt liv.

Inte heller kan man gå på gator och torg och känna sig trygg. Och man kan inte längre bo på landet utan att riskera att bli av med det ena eller det andra. Det stjäls som aldrig förr.

Var finns dessa perspektiv i politiken? Vågar man inte ta upp dessa problem, eller bryr man sig inte om de så kallade vardagsbrotten? Äldre blir rånade i sina hem och vid bankomaterna. Sverige har blivit ett land där ingen går säker, men trygghet borde vara en av de mest fundamentala delarna i ett land.

Vad kvittar det att man beskriver gärningsmännen när polisen ändå inte tar fast dem...?

Vi har kommit i ett läge där vårt land har förändrats så i grunden att man inte känner igen det. Varför protesterar inte människor? Man hör dem berätta så mycket, men när det kommer till kritan vågar de inte säga något. Hur ska man få människor visa mer civilkurage och säga sin mening? Skrämselpropagandan är ju väldigt utbredd: du ska inte säga något, för då kan du råka illa ut...

Politikerna har gömt sig bakom sina skygglappar och tar inte upp den fråga som är viktigast för medborgarna i ett land – att kunna känna sig trygga där de bor.

Bo Grapenskog

Hundratusentals barn går varje dag till skolan och är livrädda för sina mobbare. Hur ska ett barn kunna ta till sig av kunskaper om hon hela tiden blir angripen av dessa mobbare? Detta är en skandal i Sverige. Det har gått så långt att tankar på ta livet av sig finns bland de drabbade barnen, andra blir så sjuka att de inte klarar av att leva ett normalt liv.

Inte heller kan man gå på gator och torg och känna sig trygg. Och man kan inte längre bo på landet utan att riskera att bli av med det ena eller det andra. Det stjäls som aldrig förr.

Var finns dessa perspektiv i politiken? Vågar man inte ta upp dessa problem, eller bryr man sig inte om de så kallade vardagsbrotten? Äldre blir rånade i sina hem och vid bankomaterna. Sverige har blivit ett land där ingen går säker, men trygghet borde vara en av de mest fundamentala delarna i ett land.

Vad kvittar det att man beskriver gärningsmännen när polisen ändå inte tar fast dem...?

Vi har kommit i ett läge där vårt land har förändrats så i grunden att man inte känner igen det. Varför protesterar inte människor? Man hör dem berätta så mycket, men när det kommer till kritan vågar de inte säga något. Hur ska man få människor visa mer civilkurage och säga sin mening? Skrämselpropagandan är ju väldigt utbredd: du ska inte säga något, för då kan du råka illa ut...

Politikerna har gömt sig bakom sina skygglappar och tar inte upp den fråga som är viktigast för medborgarna i ett land – att kunna känna sig trygga där de bor.

Bo Grapenskog

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.