2015-08-20 06:00

2015-08-20 06:00

Passa dina barn ordentligt

OLYCKOR:

I Sverige har man länge gått som katten kring het gröt när det gäller att förhindra barnolyckor. Man minimerar hålen i sopcontainrarna så att barnen inte ska kunna klättra in, man välter gravstenar så att barnen inte ska kunna klättra upp och så vidare. Men vattendrag kan man inte barnsäkra, utan här måste man hålla föräldrarna ansvariga för uppsikten av sina barn. Föräldrar som sitter på stranden och solar, pratar eller till och med läser eller håller på med mobilen medan barnen badar på egen hand flera meter bort, gör ingenting annat än sitter på första parkett om olyckan skulle vara framme! Man måste vara på gripavstånd till badande småbarn och får inte släppa dem med blicken en enda sekund! Har man flera osimkunniga barn behöver man vara flera vuxna. Armpuffar är ett bra komplement, men de hjälper inte i alla lägen; exempelvis om barnet råkar fastna med huvudet ner i vattnet från någon badleksak eller får ett slag i huvudet av en paddel från ett ovarsamt barn. Ett slag som en vuxen måste finnas till hands för att parera. Även när barnen lärt sig simma behöver de god tillsyn. Man kan inte låta barn i mellanstadieåldern badvakta varandra. Vad skulle de kunna göra om olyckan är framme och ingen vuxen finns i närheten? Föräldrar överskattar sina barns förmåga och omdöme och verkar inte alls förstå hur dålig sikt det är i öppet vatten och hur fort en människa sjunker. Det är hög tid att tala klarspråk. Vill du inte att dina barns ska drunkna så får du se till att passa dem ordentligt! Lita inte på att jag eller någon annan ansvarsfull vuxen alltid finns till hands. Du måste finnas där själv!

Badvaktande förälder

I Sverige har man länge gått som katten kring het gröt när det gäller att förhindra barnolyckor. Man minimerar hålen i sopcontainrarna så att barnen inte ska kunna klättra in, man välter gravstenar så att barnen inte ska kunna klättra upp och så vidare. Men vattendrag kan man inte barnsäkra, utan här måste man hålla föräldrarna ansvariga för uppsikten av sina barn. Föräldrar som sitter på stranden och solar, pratar eller till och med läser eller håller på med mobilen medan barnen badar på egen hand flera meter bort, gör ingenting annat än sitter på första parkett om olyckan skulle vara framme! Man måste vara på gripavstånd till badande småbarn och får inte släppa dem med blicken en enda sekund! Har man flera osimkunniga barn behöver man vara flera vuxna. Armpuffar är ett bra komplement, men de hjälper inte i alla lägen; exempelvis om barnet råkar fastna med huvudet ner i vattnet från någon badleksak eller får ett slag i huvudet av en paddel från ett ovarsamt barn. Ett slag som en vuxen måste finnas till hands för att parera. Även när barnen lärt sig simma behöver de god tillsyn. Man kan inte låta barn i mellanstadieåldern badvakta varandra. Vad skulle de kunna göra om olyckan är framme och ingen vuxen finns i närheten? Föräldrar överskattar sina barns förmåga och omdöme och verkar inte alls förstå hur dålig sikt det är i öppet vatten och hur fort en människa sjunker. Det är hög tid att tala klarspråk. Vill du inte att dina barns ska drunkna så får du se till att passa dem ordentligt! Lita inte på att jag eller någon annan ansvarsfull vuxen alltid finns till hands. Du måste finnas där själv!

Badvaktande förälder

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.