2015-08-20 06:00

2015-08-20 06:00

Innan inbördeskriget kommer...

FLYKTINGAR: Svenskar är naiva

Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger lär det till slut bli en sanning. Hur många gånger en sanning måste upprepas innan den blir riktig sann vet jag inte, men skam den som ger sig.

Sanningen är att vi i Sverige har misslyckats med integrations- och flyktingpolitiken. Om detta är vi många som har synpunkter i dag och om repetition är kunskapens moder så tar vi ett varv till.

De flesta flyktingar som anländer till Sverige är papperslösa och saknar därmed handlingar om vilka de är och var de kommer ifrån. Om vi ställde kravet att alla som ska vara välkomna in i vårt samhälle måste styrka sin identitet, då kan jag med största sannolikhet garantera att man fixar det. Undantag finns alltid, men de bekräftar bara regeln. Om vi ställde kravet på att nyanlända, förutom att följa de regler och lagar som gäller i Sverige, även ska ställa upp på angivna krav om skola, arbete och bostad, då skulle alla känna sig tryggare i det svenska samhället.

Om det inte finns några regler så skapar man egna. Då bildar man parallellsamhällen där oskrivna lagar gäller.

Vi svenskar är ett naivt men vänligt sinnat folk. Vi tror gott om de flesta människor. Vi är inte vana vid krig och våld. Vi står handfallna och ser bestört på när man i invandrartäta områden utkämpar blodiga strider om makten. Vad är det som händer? Innan det blir vi mot dem, innan det blir inbördeskrig, måste vi hjälpas åt att lyfta de styrandes strutshuvud ur sanden och se sanningen i vitögat och förstå att ett kravlöst samhälle är en fara för alla invånare oavsett bakgrund.

Sven-Åke Runelid

Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger lär det till slut bli en sanning. Hur många gånger en sanning måste upprepas innan den blir riktig sann vet jag inte, men skam den som ger sig.

Sanningen är att vi i Sverige har misslyckats med integrations- och flyktingpolitiken. Om detta är vi många som har synpunkter i dag och om repetition är kunskapens moder så tar vi ett varv till.

De flesta flyktingar som anländer till Sverige är papperslösa och saknar därmed handlingar om vilka de är och var de kommer ifrån. Om vi ställde kravet att alla som ska vara välkomna in i vårt samhälle måste styrka sin identitet, då kan jag med största sannolikhet garantera att man fixar det. Undantag finns alltid, men de bekräftar bara regeln. Om vi ställde kravet på att nyanlända, förutom att följa de regler och lagar som gäller i Sverige, även ska ställa upp på angivna krav om skola, arbete och bostad, då skulle alla känna sig tryggare i det svenska samhället.

Om det inte finns några regler så skapar man egna. Då bildar man parallellsamhällen där oskrivna lagar gäller.

Vi svenskar är ett naivt men vänligt sinnat folk. Vi tror gott om de flesta människor. Vi är inte vana vid krig och våld. Vi står handfallna och ser bestört på när man i invandrartäta områden utkämpar blodiga strider om makten. Vad är det som händer? Innan det blir vi mot dem, innan det blir inbördeskrig, måste vi hjälpas åt att lyfta de styrandes strutshuvud ur sanden och se sanningen i vitögat och förstå att ett kravlöst samhälle är en fara för alla invånare oavsett bakgrund.

Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.