2015-08-17 06:00

2015-08-17 06:00

Sysselsättning och arbetslöshet

SVERIGE: Tveksamma skatteinvesteringar

Politikerna trumfar in budskapet att sysselsättningen skall öka och arbetslösheten skall ner till oanade nivåer. För tillfället är det Stefan Löfven (S) som sitter i förarsätet och rattar mot Europas lägsta arbetslöshet som mål cirka 2020.

Ett av medlen mot lägre arbetslöshet är det gigantiska företagarstödet som för närvarande belöper sig till 30 miljarder kronor, av skattepengar, som arbetstagaren och företagen får avstå ifrån. Jo, u läste rätt. Först in med pengar till statskassan, sedan ut. Och allt administreras av högavlönade tjänstemän, och deras löner ingår inte i de 30 miljarderna utan åter är det skattebetalarna som får stå för de fiolerna. Ett myller av institutioner hanterar den gigantiska summan.

Då frågar sig vän av ordning: ökar stödet sysselsättningen och avskaffar arbetslösheten till en viss del? En nyligen publicerad undersökning visar att cirka 20 procent av företagen som erhållit stödet har ökat omsättningen. Men med hur mycket, vem vet? Och har det bidragit till att öka sysselsättningen? Också tveksamt. Utvärdering saknas.

Hur mycket är då 30 miljarder kronor i förhållande till någon annan utgiftspost i statsbudgeten? En fjärdedel av företagsbeskattningen och hela kapitalinkomstbeskattningen. Hur mycket skulle sysselsättningen och arbetslösheten minska om företagsbeskattningen sänktes med en fjärdedel, eller om kapitalinkomstbeskattningen togs bort? Ingen vet.

Är medborgarna medvetna om med vilken ineffektivitet deras surt förvärvade slantar hanteras?

Säfflefödd

Politikerna trumfar in budskapet att sysselsättningen skall öka och arbetslösheten skall ner till oanade nivåer. För tillfället är det Stefan Löfven (S) som sitter i förarsätet och rattar mot Europas lägsta arbetslöshet som mål cirka 2020.

Ett av medlen mot lägre arbetslöshet är det gigantiska företagarstödet som för närvarande belöper sig till 30 miljarder kronor, av skattepengar, som arbetstagaren och företagen får avstå ifrån. Jo, u läste rätt. Först in med pengar till statskassan, sedan ut. Och allt administreras av högavlönade tjänstemän, och deras löner ingår inte i de 30 miljarderna utan åter är det skattebetalarna som får stå för de fiolerna. Ett myller av institutioner hanterar den gigantiska summan.

Då frågar sig vän av ordning: ökar stödet sysselsättningen och avskaffar arbetslösheten till en viss del? En nyligen publicerad undersökning visar att cirka 20 procent av företagen som erhållit stödet har ökat omsättningen. Men med hur mycket, vem vet? Och har det bidragit till att öka sysselsättningen? Också tveksamt. Utvärdering saknas.

Hur mycket är då 30 miljarder kronor i förhållande till någon annan utgiftspost i statsbudgeten? En fjärdedel av företagsbeskattningen och hela kapitalinkomstbeskattningen. Hur mycket skulle sysselsättningen och arbetslösheten minska om företagsbeskattningen sänktes med en fjärdedel, eller om kapitalinkomstbeskattningen togs bort? Ingen vet.

Är medborgarna medvetna om med vilken ineffektivitet deras surt förvärvade slantar hanteras?

Säfflefödd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.