2015-08-17 06:00

2015-08-17 06:00

Svenska snickare blir utan jobb

ROTAVDRAG:

En svensk snickare kostar omkring 500 kronor i timmen, en polsk cirka 200. Båda får man göra rotavdrag för. Efter årsskiftet blir kostnaden med rotavdrag 350 respektive 100 kronor, med Socialdemokraternas försämring av avdraget.

Den polska snickaren kommer i tid, arbetar hela arbetstiden och har med sig allt som behövs för att utföra arbetet. Den svenska snickaren kommer 20–30 min sent, tar en timmes lunch, måste hämta material och försvinner en–två timmar. Fakturan skrivs ändå på åtta timmars arbete.

Idén med att försämra rotavdraget är naturligtvis att försämra för de svenska snickarna och tvinga dem till storstäderna för att arbeta för de stora byggbolagen. Dessa kommer att få tillgång till snickare som inte längre kan få arbete på hemorten. Detta är klassisk socialdemokratisk urbaniseringspolitik, samma sorts politik som fördes på 1960-talet. Husen som snickarna nu ska arbeta med är dessutom samma hus som byggdes då...

Det polska byggbolaget har F-skattesedel, betalar skatt och kan visa upp goda referenser. På mitt projekt innebär detta en effektivare och kortare byggtid. En kostnadsprognos för den svenska snickarens arbetstid, 400 timmar, blir 100 000 kronor efter rot. Till den polska firman betalar jag 40 000 kr efter rot. Dessutom går arbetet snabbare.

Med detta kan jag lugnt luta mig tillbaka och fortsätta mina byggprojekt. Dock kommer inte någon svensk snickare att få något arbete hos mig. Kanske det svenska byggfacket måste agera igen, möjligtvis en liknande aktion som går under parollen ”Go home”?

Trött på hyckleriet

En svensk snickare kostar omkring 500 kronor i timmen, en polsk cirka 200. Båda får man göra rotavdrag för. Efter årsskiftet blir kostnaden med rotavdrag 350 respektive 100 kronor, med Socialdemokraternas försämring av avdraget.

Den polska snickaren kommer i tid, arbetar hela arbetstiden och har med sig allt som behövs för att utföra arbetet. Den svenska snickaren kommer 20–30 min sent, tar en timmes lunch, måste hämta material och försvinner en–två timmar. Fakturan skrivs ändå på åtta timmars arbete.

Idén med att försämra rotavdraget är naturligtvis att försämra för de svenska snickarna och tvinga dem till storstäderna för att arbeta för de stora byggbolagen. Dessa kommer att få tillgång till snickare som inte längre kan få arbete på hemorten. Detta är klassisk socialdemokratisk urbaniseringspolitik, samma sorts politik som fördes på 1960-talet. Husen som snickarna nu ska arbeta med är dessutom samma hus som byggdes då...

Det polska byggbolaget har F-skattesedel, betalar skatt och kan visa upp goda referenser. På mitt projekt innebär detta en effektivare och kortare byggtid. En kostnadsprognos för den svenska snickarens arbetstid, 400 timmar, blir 100 000 kronor efter rot. Till den polska firman betalar jag 40 000 kr efter rot. Dessutom går arbetet snabbare.

Med detta kan jag lugnt luta mig tillbaka och fortsätta mina byggprojekt. Dock kommer inte någon svensk snickare att få något arbete hos mig. Kanske det svenska byggfacket måste agera igen, möjligtvis en liknande aktion som går under parollen ”Go home”?

Trött på hyckleriet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.