2015-08-17 06:00

2015-08-17 06:00

Långsiktig lönestrategi

VÅRD JANE LARSSON (C), FREDRIK LARSSON (M), MARIANNE UTTERDAHL (SIV), JESPER JOHANSSON (MP), ELISABETH KIHLSTRÖM (KD), GERT OHLSSON (FP)Värmlandssamverkan

Svar till signaturen Vårdadministratör (NWT 10/8):

Vi är mycket medvetna om hur viktiga vårdadministratörerna är för en kvalitativ och effektiv vård inom landstinget verksamhet. Vi ser värdet av att rätt yrkesgrupp gör rätt saker. Vårdadministratörerna är en yrkesgrupp som utvecklat och breddat sin kunskap och sitt arbetsområde och är viktiga för att få arbetet att flyta smidigt i landstingsorganisationen.

Faktum är att just denna yrkesgrupp har varit föremål för en lönesatsning tre år i rad, 2012–14, med extra påslag utöver en den vanliga löneökningen. Det är också ett faktum att Landstinget i Värmland den senaste femårsperioden medvetet har gått in för bättre lönespridning just för vårdadministratörer eftersom skillnaden mellan erfaren personal och nyutbildade har varit för liten.

Vi har politiskt tagit beslut om att ha en långsiktigt hållbar lönestrategi där konkurrenskraftiga löner är en av de viktigaste delarna. Strategin är en förutsättning för att kunna rekrytera och vara en attraktiv arbetsgivare. I landstingsplanen är detta ett av de sju prioriterade områden för 2015.

Vi har också varit aktiva för att utbildningen för vårdadministratörer ska finnas kvar i Kristinehamn och gläds åt att utbildningen nu också finns i Karlstad.

Svar till signaturen Vårdadministratör (NWT 10/8):

Vi är mycket medvetna om hur viktiga vårdadministratörerna är för en kvalitativ och effektiv vård inom landstinget verksamhet. Vi ser värdet av att rätt yrkesgrupp gör rätt saker. Vårdadministratörerna är en yrkesgrupp som utvecklat och breddat sin kunskap och sitt arbetsområde och är viktiga för att få arbetet att flyta smidigt i landstingsorganisationen.

Faktum är att just denna yrkesgrupp har varit föremål för en lönesatsning tre år i rad, 2012–14, med extra påslag utöver en den vanliga löneökningen. Det är också ett faktum att Landstinget i Värmland den senaste femårsperioden medvetet har gått in för bättre lönespridning just för vårdadministratörer eftersom skillnaden mellan erfaren personal och nyutbildade har varit för liten.

Vi har politiskt tagit beslut om att ha en långsiktigt hållbar lönestrategi där konkurrenskraftiga löner är en av de viktigaste delarna. Strategin är en förutsättning för att kunna rekrytera och vara en attraktiv arbetsgivare. I landstingsplanen är detta ett av de sju prioriterade områden för 2015.

Vi har också varit aktiva för att utbildningen för vårdadministratörer ska finnas kvar i Kristinehamn och gläds åt att utbildningen nu också finns i Karlstad.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.