2015-08-17 06:00

2015-08-17 06:00

Den farliga hundägaren

RASSKILLNADER:

Det är inte vanligt att se en border collie som skyddshund. Det är inte vanligare att man ser en tax valla får. Man köper sig nog heller ingen dobermann om man ska jaga älg. Däremot ser man oftare en border collie valla får, en tax jaga i skogen och en dobermann som skyddshund. Och förklaringen varför det är så är enkel.

Likaväl som att man genom åren avlat på olika kroppstyper för att ”karaktärisera” en ras, för att åstadkomma utseende- och storleksskillnader i de olika raserna, så har man även avlat på olika mentala egenskaper för att även där skapa en ”karaktär” av rasen. En karaktär att rasen ska få mer vilja och vara mer lämpad att utföra vissa uppgifter och att den ska ha mer vilja att agera med visst beteende. Alla hundar har med sig ett grundbeteende, men det är ändå stora skillnader i rasernas mentala karaktär.

Den hundägare som inte förstått dessa skillnader är en farlig hundägare. Extra farlig blir hundägaren om den har vissa raser i sitt koppel. Den farliga hundägaren har ibland hundar som orsakar olyckor med både människor och djur. Då kan de mentala karaktärsskillnaderna hos hunden som den farliga hundägaren har vara avgörande om ett hundslagsmål slutar med liv eller död. De mentala karaktärsskillnaderna kan också vara avgörande om ett barn som blir bitet får ett bett i handen som måste sys eller om barnet får hela ansiktet uppslitet. Om det överlever.

Eftersom det är svårt att kontrollera vilka som är de farliga hundägarna och att de alltid kommer att förekomma i alldeles för stort antal, så bör man minimera risken att de får en viss ras i sitt koppel. I en del länder får vissa raser inte förekomma, i vissa länder är en del raser ålagda att på offentlig plats använda munkorg. Jag förmodar att det finns en anledning till det. Om den farliga hundägaren har en av dessa raser i sitt koppel, ja, det säger sig självt vad som kan ske då.

Eva Lindén

Det är inte vanligt att se en border collie som skyddshund. Det är inte vanligare att man ser en tax valla får. Man köper sig nog heller ingen dobermann om man ska jaga älg. Däremot ser man oftare en border collie valla får, en tax jaga i skogen och en dobermann som skyddshund. Och förklaringen varför det är så är enkel.

Likaväl som att man genom åren avlat på olika kroppstyper för att ”karaktärisera” en ras, för att åstadkomma utseende- och storleksskillnader i de olika raserna, så har man även avlat på olika mentala egenskaper för att även där skapa en ”karaktär” av rasen. En karaktär att rasen ska få mer vilja och vara mer lämpad att utföra vissa uppgifter och att den ska ha mer vilja att agera med visst beteende. Alla hundar har med sig ett grundbeteende, men det är ändå stora skillnader i rasernas mentala karaktär.

Den hundägare som inte förstått dessa skillnader är en farlig hundägare. Extra farlig blir hundägaren om den har vissa raser i sitt koppel. Den farliga hundägaren har ibland hundar som orsakar olyckor med både människor och djur. Då kan de mentala karaktärsskillnaderna hos hunden som den farliga hundägaren har vara avgörande om ett hundslagsmål slutar med liv eller död. De mentala karaktärsskillnaderna kan också vara avgörande om ett barn som blir bitet får ett bett i handen som måste sys eller om barnet får hela ansiktet uppslitet. Om det överlever.

Eftersom det är svårt att kontrollera vilka som är de farliga hundägarna och att de alltid kommer att förekomma i alldeles för stort antal, så bör man minimera risken att de får en viss ras i sitt koppel. I en del länder får vissa raser inte förekomma, i vissa länder är en del raser ålagda att på offentlig plats använda munkorg. Jag förmodar att det finns en anledning till det. Om den farliga hundägaren har en av dessa raser i sitt koppel, ja, det säger sig självt vad som kan ske då.

Eva Lindén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.