2015-08-13 06:00

2015-08-15 11:09

Nedvärderad varje gång

BROTT

Jag blir ledsen när någon av utländsk bakgrund begår något kriminellt.

Inte för att jag på något sätt ursäktar sådana handlingar. De är avskyvärda. Utan för att jag återigen får läsa, höra och uppleva en storm av rasism som kommer i samband med detta. När du ”är trött på alla utlänningar” eller ”tycker de ska flytta dit de hör hemma” ber du även mig om detta.

Så vitt jag vet har jag alltid gjort mitt bästa i skolan, suttit längst fram och pluggat varje kväll. Kanske för att jag alltid har haft mina föräldrars förflutna i bakhuvudet. Kanske för att jag redan från start visste att det kommer att bli lite svårare när jag heter Mohammad i efternamn. Så vitt jag vet har jag från 14 års ålder jobbat, driver i dag företag och betalar skatt. Kanske för att jag alltid har försökt få bort en stämpel som redan var satt. Jag hade tänkt fortsätta jobba, hjälpa till, skratta, älska, leva, låta bli att mörda folk och vara en glädjespridare. På svenska. På ryska. På arabiska. Varför blir jag lite mindre värd varje gång någon av utländsk bakgrund upprör samhället med ett oacceptabelt beteende?

Lea Mohammad

Inte för att jag på något sätt ursäktar sådana handlingar. De är avskyvärda. Utan för att jag återigen får läsa, höra och uppleva en storm av rasism som kommer i samband med detta. När du ”är trött på alla utlänningar” eller ”tycker de ska flytta dit de hör hemma” ber du även mig om detta.

Så vitt jag vet har jag alltid gjort mitt bästa i skolan, suttit längst fram och pluggat varje kväll. Kanske för att jag alltid har haft mina föräldrars förflutna i bakhuvudet. Kanske för att jag redan från start visste att det kommer att bli lite svårare när jag heter Mohammad i efternamn. Så vitt jag vet har jag från 14 års ålder jobbat, driver i dag företag och betalar skatt. Kanske för att jag alltid har försökt få bort en stämpel som redan var satt. Jag hade tänkt fortsätta jobba, hjälpa till, skratta, älska, leva, låta bli att mörda folk och vara en glädjespridare. På svenska. På ryska. På arabiska. Varför blir jag lite mindre värd varje gång någon av utländsk bakgrund upprör samhället med ett oacceptabelt beteende?

Lea Mohammad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.