2015-08-05 06:00

2015-08-05 06:00

Våra egon lever på missnöje och letar efter fel hos andra...

SJÄLVFÖRHÄRLIGANDE: Rasismens bästa vän

Hur skulle vi veta att vi tänker om det inte fanns något annat än tankar i oss? Vi har alltså en medvetenhet som inte är en del av själva tänkandet. Det finns tankar och så finns det ett medvetande, eller ett varande, som kan göra oss medvetna om vad vi tänker.

Det här medvetandet kan vara olika vaket. Många av oss använder sig för lite av denna kraft. Vi har inte blivit uppmärksammade på det eller lärt oss att aktivt vara medvetna om medvetandet. Det ger den vanemässiga och repetitiva rösten i huvudet fritt spelrum, och även det ego som de flesta av oss bär på.

Egot är sällan en rolig medspelare i ens liv. Det självförhärligar och förminskar, det lever på missnöje och bitterhet, det klagar och finner fel hos andra, det skapar inbillade rädslor och fördomar. Egot är en mästare på småsinthet, selektiv perception och att förvrängda tolkningar. Kanske är egot rasismens och hatets bästa vän?

Att kunna skilja mellan fakta och åsikter, och att se hela situationen och personen i stället för att fastna i tunnelseende, underlättas med ett vaket medvetande som underminerar egot.

När vårt medvetande iakttar och synar egot börjar det upplösas. På samma gång blir vår upplevelse av livet ljusare. Vi tar makten över våra egna liv.

Pontus Björkman

Hur skulle vi veta att vi tänker om det inte fanns något annat än tankar i oss? Vi har alltså en medvetenhet som inte är en del av själva tänkandet. Det finns tankar och så finns det ett medvetande, eller ett varande, som kan göra oss medvetna om vad vi tänker.

Det här medvetandet kan vara olika vaket. Många av oss använder sig för lite av denna kraft. Vi har inte blivit uppmärksammade på det eller lärt oss att aktivt vara medvetna om medvetandet. Det ger den vanemässiga och repetitiva rösten i huvudet fritt spelrum, och även det ego som de flesta av oss bär på.

Egot är sällan en rolig medspelare i ens liv. Det självförhärligar och förminskar, det lever på missnöje och bitterhet, det klagar och finner fel hos andra, det skapar inbillade rädslor och fördomar. Egot är en mästare på småsinthet, selektiv perception och att förvrängda tolkningar. Kanske är egot rasismens och hatets bästa vän?

Att kunna skilja mellan fakta och åsikter, och att se hela situationen och personen i stället för att fastna i tunnelseende, underlättas med ett vaket medvetande som underminerar egot.

När vårt medvetande iakttar och synar egot börjar det upplösas. På samma gång blir vår upplevelse av livet ljusare. Vi tar makten över våra egna liv.

Pontus Björkman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.