2015-08-04 06:00

2015-08-04 06:00

Polisen sviker småorterna

TRYGGHET: Alla resurser går till storstäderna

Polisens närvaro i mindre kommuner är nästan obefintlig och det finns inget som tyder på någon förbättring.

I den kommun med cirka 10 000 invånare där jag jobbat och bor i finns ingen polisnärvaro alls. Det finns flera exempel där människor har ringt polisen, men där hjälpen har uteblivit till dagen efter. Ett par utredare och en receptionist är den bemanning som står till buds. En yttre polis har sitt klädskåp här men får inte arbeta på orten utan tas alltid i anspråk i stora staden där han behövs bättre.

Hur myndigheten så fullkomligt kan strunta i de mindre orterna är obegripligt. Man inrättar kommunpoliser som verkar ha som enda uppgift att blidka kommunpolitikerna. Man kommer med en husbil till vissa orter och visar upp sig som utställningsföremål. Men när fyllorna behöver köras bort från bänken utanför butiken finns det inga resurser.

Samtidigt som man lovar att närma sig medborgarna lägger man ner stationer och receptioner.

Och poliser slutar, går i förtidspension eller byter yrke. Kan det möjligen bero på att man inte orkar arbeta med en lögn och ett svek mot allmänheten?

Mängder med ärenden som med enkla utredningsåtgärder skulle kunna leda till uppklarande och åtal läggs ner till följd av brist på personal, motivation och bra ledarskap. Kraven på utredningar är skyhögt högre nu än för några år sedan, det fordras mycket mer för att det ska leda till åtal och hålla för fällande dom. Antalet ärenden har ökat kraftigt – inte minst ärenden som kräver tolk, medverkan av socialen et cetera. Men antalet utredare har minskat...

Poliser sysslar inte med det de borde, kärnverksamheten, utan i stället med receptionstjänst, arrestbevakning, kansliarbete och så vidare.

I en skånsk kommun startade man ett projekt där ett par poliser fotpatrullerade i staden. Projektet blev så uppskattat att det hyllades i både tidningar och tv... Otroligt! Detta borde väl vara en helt normal och självklar verksamhet?

Ökad synlighet utlovas. Tro't den som vill. Jag har inga förhoppningar, men vi får se!

J O

Polisens närvaro i mindre kommuner är nästan obefintlig och det finns inget som tyder på någon förbättring.

I den kommun med cirka 10 000 invånare där jag jobbat och bor i finns ingen polisnärvaro alls. Det finns flera exempel där människor har ringt polisen, men där hjälpen har uteblivit till dagen efter. Ett par utredare och en receptionist är den bemanning som står till buds. En yttre polis har sitt klädskåp här men får inte arbeta på orten utan tas alltid i anspråk i stora staden där han behövs bättre.

Hur myndigheten så fullkomligt kan strunta i de mindre orterna är obegripligt. Man inrättar kommunpoliser som verkar ha som enda uppgift att blidka kommunpolitikerna. Man kommer med en husbil till vissa orter och visar upp sig som utställningsföremål. Men när fyllorna behöver köras bort från bänken utanför butiken finns det inga resurser.

Samtidigt som man lovar att närma sig medborgarna lägger man ner stationer och receptioner.

Och poliser slutar, går i förtidspension eller byter yrke. Kan det möjligen bero på att man inte orkar arbeta med en lögn och ett svek mot allmänheten?

Mängder med ärenden som med enkla utredningsåtgärder skulle kunna leda till uppklarande och åtal läggs ner till följd av brist på personal, motivation och bra ledarskap. Kraven på utredningar är skyhögt högre nu än för några år sedan, det fordras mycket mer för att det ska leda till åtal och hålla för fällande dom. Antalet ärenden har ökat kraftigt – inte minst ärenden som kräver tolk, medverkan av socialen et cetera. Men antalet utredare har minskat...

Poliser sysslar inte med det de borde, kärnverksamheten, utan i stället med receptionstjänst, arrestbevakning, kansliarbete och så vidare.

I en skånsk kommun startade man ett projekt där ett par poliser fotpatrullerade i staden. Projektet blev så uppskattat att det hyllades i både tidningar och tv... Otroligt! Detta borde väl vara en helt normal och självklar verksamhet?

Ökad synlighet utlovas. Tro't den som vill. Jag har inga förhoppningar, men vi får se!

J O

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.