2015-07-30 06:00

2015-07-30 06:00

Billiga sommarställen inom kort

LANDSBYGD: Pessimistiska framtidsutsikter

Vad vill landsbygdsborna egentligen?

Vill de ha kollektivtrafik? Troligen inte eftersom få använder den, och då få använder den försvinner lönsamheten, och utan lönsamhet går den inte att bedriva.

Vill de ha en butik där de bor? Troligen inte eftersom de flesta använder den som servicebutik och klagar över höga priser och dåligt sortiment. Detta blir ett moment 22: om fler handlade hemma, och handlade mer – då skulle handlaren kunna hålla ett större sortiment, kunna köpa hem större mängder varor och därigenom få ner inköpspriset och hålla lägre konsumentpriser.

Vill de kunna köpa drivmedel på landsbygden? Troligen inte eftersom de flesta tankar i tätorten, eftersom det är några ören billigare per liter där. Om fler tankade hemma skulle handlaren även kunna köpa in större mängder drivmedel – till ett bättre pris – och då kunna hålla ett lägre konsumentpris.

Som utvecklingen är just nu, med hjälp av boende på landsbygden, går vi mot en avfolkning ute i bygderna: butikerna försvinner, mackarna upphör; sedan kommer skolan att gå samma väg, och till slut stänger kyrkan.

Uppmaning till storstadsbor som vill ha sommarställe: vänta några år, priserna kommer att gå ner kraftigt, det blir med 100 procents säkerhet resultatet.

Björn Wennerström

Vad vill landsbygdsborna egentligen?

Vill de ha kollektivtrafik? Troligen inte eftersom få använder den, och då få använder den försvinner lönsamheten, och utan lönsamhet går den inte att bedriva.

Vill de ha en butik där de bor? Troligen inte eftersom de flesta använder den som servicebutik och klagar över höga priser och dåligt sortiment. Detta blir ett moment 22: om fler handlade hemma, och handlade mer – då skulle handlaren kunna hålla ett större sortiment, kunna köpa hem större mängder varor och därigenom få ner inköpspriset och hålla lägre konsumentpriser.

Vill de kunna köpa drivmedel på landsbygden? Troligen inte eftersom de flesta tankar i tätorten, eftersom det är några ören billigare per liter där. Om fler tankade hemma skulle handlaren även kunna köpa in större mängder drivmedel – till ett bättre pris – och då kunna hålla ett lägre konsumentpris.

Som utvecklingen är just nu, med hjälp av boende på landsbygden, går vi mot en avfolkning ute i bygderna: butikerna försvinner, mackarna upphör; sedan kommer skolan att gå samma väg, och till slut stänger kyrkan.

Uppmaning till storstadsbor som vill ha sommarställe: vänta några år, priserna kommer att gå ner kraftigt, det blir med 100 procents säkerhet resultatet.

Björn Wennerström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.