2015-07-29 06:00

2015-07-29 06:00

Tiggare: gå strävsamt ut i skogen och plocka bär!

VÄRMLAND: Tips från coachen

Efter ett antal besök i våra värmländska skogar kan jag konstatera att bärtillgången ser ut att vara god. Detta är något som ett stort antal jobbvilliga och strävsamma asiater tagit fasta på. De lämnar familj, vänner och trygghet, skuldsätter sig och reser över halva jordklotet för att jobba stenhårt i våra skogar.

Samtidigt sitter det en stackare utanför nästan varje mataffär och vill att jag ska lägga pengar i en pappersmugg – utan motprestation, utan ansträngning.

Just nu är det alltså, lite tillspetsat, ett eget val att tigga eller att arbeta. Intäkter finns i skogen. Gratis. För alla. Dessutom ger en dag i skogen mer intäkter än en dag utanför en affär. Den fantastiska känslan av att kunna försörja sig själv får man på köpet. Det återupprättade människovärdet infinner sig också.

Alltså: inga småpengar i muggen från mig. Däremot ett uppmuntrande ”Heja på, res på dig, ta med dig muggen ut i skogen, fyll den med bär och sälj dem – lycka till!”

Danne Sjöblom

Karlstad

Efter ett antal besök i våra värmländska skogar kan jag konstatera att bärtillgången ser ut att vara god. Detta är något som ett stort antal jobbvilliga och strävsamma asiater tagit fasta på. De lämnar familj, vänner och trygghet, skuldsätter sig och reser över halva jordklotet för att jobba stenhårt i våra skogar.

Samtidigt sitter det en stackare utanför nästan varje mataffär och vill att jag ska lägga pengar i en pappersmugg – utan motprestation, utan ansträngning.

Just nu är det alltså, lite tillspetsat, ett eget val att tigga eller att arbeta. Intäkter finns i skogen. Gratis. För alla. Dessutom ger en dag i skogen mer intäkter än en dag utanför en affär. Den fantastiska känslan av att kunna försörja sig själv får man på köpet. Det återupprättade människovärdet infinner sig också.

Alltså: inga småpengar i muggen från mig. Däremot ett uppmuntrande ”Heja på, res på dig, ta med dig muggen ut i skogen, fyll den med bär och sälj dem – lycka till!”

Danne Sjöblom

Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.