2015-07-29 06:00

2015-07-29 10:11

Dags att begränsa barnafödandet

MÄNNISKOSLÄKTET: Svält, vattenbrist och krig

UTPLÅNING

Bland miljökämpar är det inne att oja sig över utsläpp av koldioxid. Men något som de aldrig talar om är att växter är beroende av koldioxid för att leva.

Överbefolkningen är också ett tabubelagt ämne. Om människan verkligen är allt onts moder, vore det befogat att drastiskt minska barnproduktionen. Förr kunde ett jordbrukarpar få tio barn och mer. Hälften av dessa måste se sig om efter jord att sätta hackan i, den andra hälften ägnade sig åt att föda ännu flera barn.

Om det är människan som förstör miljön är det orimligt att uppmuntra till barnafödande. Ett sätt att begränsa folkmängden är att ge barnbidrag enbart till en kvinnas första barn. Om det blir fler får mannen arbeta mer för att hålla sig med lyxen av en hel skara.

I andra länder måste man hitta motsvarande lösningar för att undvika människosläktets utplåning genom svält, vattenbrist och krig.

Gunnar Bäckström

Bland miljökämpar är det inne att oja sig över utsläpp av koldioxid. Men något som de aldrig talar om är att växter är beroende av koldioxid för att leva.

Överbefolkningen är också ett tabubelagt ämne. Om människan verkligen är allt onts moder, vore det befogat att drastiskt minska barnproduktionen. Förr kunde ett jordbrukarpar få tio barn och mer. Hälften av dessa måste se sig om efter jord att sätta hackan i, den andra hälften ägnade sig åt att föda ännu flera barn.

Om det är människan som förstör miljön är det orimligt att uppmuntra till barnafödande. Ett sätt att begränsa folkmängden är att ge barnbidrag enbart till en kvinnas första barn. Om det blir fler får mannen arbeta mer för att hålla sig med lyxen av en hel skara.

I andra länder måste man hitta motsvarande lösningar för att undvika människosläktets utplåning genom svält, vattenbrist och krig.

Gunnar Bäckström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.