2015-07-29 06:00

2015-07-29 06:00

Allt fler livsmedel är från utlandet

HANDEL:

Det talas och skrivs mycket om vikten av att rädda svensk livsmedelsproduktion, som har det kämpigt.

Vad gör då våra livsmedelskedjor? De pratar närproducerat men läser man på förpackningarna så kan man tro att hela EU räknas som nära. Grädde kommer från Österrike, turkisk yoghurt från Tyskland, färskpotatis från Malta och Frankrike, ost från Holland, bacon från Polen eller Danmark och mycket av vår fil kommer från Finland.

Är målet att först rädda andra länders jordbruk? Kanske det, vi ju så solidariska och ställer upp för allt utanför Sverige...

Min uppmaning: läs den finstilta texten om ursprungsland på förpackningarna!

Thomas Ohlsson

Agronom

Det talas och skrivs mycket om vikten av att rädda svensk livsmedelsproduktion, som har det kämpigt.

Vad gör då våra livsmedelskedjor? De pratar närproducerat men läser man på förpackningarna så kan man tro att hela EU räknas som nära. Grädde kommer från Österrike, turkisk yoghurt från Tyskland, färskpotatis från Malta och Frankrike, ost från Holland, bacon från Polen eller Danmark och mycket av vår fil kommer från Finland.

Är målet att först rädda andra länders jordbruk? Kanske det, vi ju så solidariska och ställer upp för allt utanför Sverige...

Min uppmaning: läs den finstilta texten om ursprungsland på förpackningarna!

Thomas Ohlsson

Agronom

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.