2015-07-13 06:00

2015-07-13 06:00

Klåfingriga politiker petar i för mycket

SVERIGE: Marknadskrafter bättre än partsförhandlingarSäfflefödd

Bostadsmarknaden och arbetsmarknaden fungerar dåligt i landet.

Båda marknaderna är reglerade av förhandlingssystem mellan två parter. Fackföreningar och hyresgästföreningen värnar om de som redan har ett arbete och en bostad.

Föreningarna styrs av ideologiskt patos innehållande rättvisa och solidaritet. Ideologin krockar kraftigt med synen på de människor som av en eller annan anledning dragit samhällets nitlott. Således de som saknar bostad och arbete. Ett iskallt osolidariskt resonemang som skadar samhällets funktionssätt och som politikerna får uppgiften att försöka rätta till. De överlämnar i sin tur till arbetsförmedling och socialtjänsten i kommunerna att ta hand om problemen. Två institutioner som dagligen kritiseras på tidningarnas insändarsidor och som har allra lägst förtroende bland medborgarna i opinionsundersökningar.

Livsnödvändiga varor som kläder, mat och delvis möbler och bilar är inte reglerade av föreningar och politiker. Prissystemet fungerar utmärkt på oreglerade marknader medan det bildas kösystem och andra otrevligheter på av politiker och föreningar inblandade parter.

Kunderna till vissa vårdcentraler är ett annat exempel där irritation uppstår på grund av lunchstängt och stela öppettider. ICA och COOP undviker att stänga sina butiker en timma mitt på dagen och betjänar kunderna alla dagar i veckan. Detta medan vårdcentraler tar lunchstängt. Därför uppstår köbildning på akuten vid centralsjukhuset och förorsakar Landstingets skattebetalare onödiga fördyringar.

Medborgarna borde inse, att klåfingrigheten bland politiker och en del föreningsmänniskor som inte insett att de borde avhålla sig från att betjäna redan privilegierade grupper, skadar samhällets funktionssätt.

 

Båda marknaderna är reglerade av förhandlingssystem mellan två parter. Fackföreningar och hyresgästföreningen värnar om de som redan har ett arbete och en bostad.

Föreningarna styrs av ideologiskt patos innehållande rättvisa och solidaritet. Ideologin krockar kraftigt med synen på de människor som av en eller annan anledning dragit samhällets nitlott. Således de som saknar bostad och arbete. Ett iskallt osolidariskt resonemang som skadar samhällets funktionssätt och som politikerna får uppgiften att försöka rätta till. De överlämnar i sin tur till arbetsförmedling och socialtjänsten i kommunerna att ta hand om problemen. Två institutioner som dagligen kritiseras på tidningarnas insändarsidor och som har allra lägst förtroende bland medborgarna i opinionsundersökningar.

Livsnödvändiga varor som kläder, mat och delvis möbler och bilar är inte reglerade av föreningar och politiker. Prissystemet fungerar utmärkt på oreglerade marknader medan det bildas kösystem och andra otrevligheter på av politiker och föreningar inblandade parter.

Kunderna till vissa vårdcentraler är ett annat exempel där irritation uppstår på grund av lunchstängt och stela öppettider. ICA och COOP undviker att stänga sina butiker en timma mitt på dagen och betjänar kunderna alla dagar i veckan. Detta medan vårdcentraler tar lunchstängt. Därför uppstår köbildning på akuten vid centralsjukhuset och förorsakar Landstingets skattebetalare onödiga fördyringar.

Medborgarna borde inse, att klåfingrigheten bland politiker och en del föreningsmänniskor som inte insett att de borde avhålla sig från att betjäna redan privilegierade grupper, skadar samhällets funktionssätt.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.