2015-07-09 06:00

2015-07-17 13:43

Ändra inte ett vinnande koncept

SVERIGE: Skatteregler för ägarledda företag

Företagande

Media rapporterar att revisorer och advokater missbrukar skattereglerna för ägarledda företag (3:12-reglerna). Omedelbart skyndar sig politiker från alla partier ut för att kräva mindre gynnsamma regler. Vad ingen säger är att försämrade skatteregler sannolikt drabbar alla ägarledda företag, med minskade möjligheter till finansiering som följd.

Anders Borg införde de komplicerade begränsningsregler som revisorer och advokater nu lärt sig att runda. Regeringen Löfven har tillsatt en utredning som ska öka skatteintäkterna från ägarledda företag. En gång i tiden var 3:12-reglerna en mardröm för alla företagare, men genom smarta ändringar av både regeringen Persson och Reinfeldt har det blivit allt bättre. Företagandet har stimulerats, investeringarna har ökat och jobben blir fler. Utdelningarna har flerdubblats samtidigt som löneutbetalningarna till företagarna fortsatt öka i samma takt som för vanliga anställda. Dessutom har skatteinbetalningarna som helhet ökat, till följd av att fler har en inkomst att beskatta.

Varför ändra på detta vinnande koncept? Vill vi inte ha aktiva engagerade ägare längre? Ska vi bara ha passivt anonymt ägande i Sverige i framtiden?

Olle Schönström

Media rapporterar att revisorer och advokater missbrukar skattereglerna för ägarledda företag (3:12-reglerna). Omedelbart skyndar sig politiker från alla partier ut för att kräva mindre gynnsamma regler. Vad ingen säger är att försämrade skatteregler sannolikt drabbar alla ägarledda företag, med minskade möjligheter till finansiering som följd.

Anders Borg införde de komplicerade begränsningsregler som revisorer och advokater nu lärt sig att runda. Regeringen Löfven har tillsatt en utredning som ska öka skatteintäkterna från ägarledda företag. En gång i tiden var 3:12-reglerna en mardröm för alla företagare, men genom smarta ändringar av både regeringen Persson och Reinfeldt har det blivit allt bättre. Företagandet har stimulerats, investeringarna har ökat och jobben blir fler. Utdelningarna har flerdubblats samtidigt som löneutbetalningarna till företagarna fortsatt öka i samma takt som för vanliga anställda. Dessutom har skatteinbetalningarna som helhet ökat, till följd av att fler har en inkomst att beskatta.

Varför ändra på detta vinnande koncept? Vill vi inte ha aktiva engagerade ägare längre? Ska vi bara ha passivt anonymt ägande i Sverige i framtiden?

Olle Schönström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.