2015-07-06 06:00

2015-07-09 11:33

Solidaritet motkraft till nationalism

KRISTINEHAMN: Minns massakern i SrebrenicaKristinehamn för mångfald

Den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica, Bosnien-Hercegovina. Under några få dagar massavrättades över 8 000 muslimska män och pojkar i delstaten som idag går under namnet Republika Srpska.

Folkmordet var en direkt konsekvens av nationalismens grundläggande idéer: Att en stat ska vara homogen. Att olika etniciteter eller religioner inte kan leva sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter. Folkmordet i Srebrenica skedde alltså inte av en slump. Det byggde heller inte på okunskap eller ett slentrianmässigt missnöje. Det bestialiska mördandet där mödrar förlorade sina söner, hustrur förlorade sina män, systrar förlorade sina bröder och barn förlorade sina fäder, och där kvinnor våldtogs var resultatet av flera års kampanjande från nationalistiska makthavare mot regionens muslimer.

Trots att det inte var allt för länge sedan Förintelsen, lät Europa detta ske. Och idag, 20 år senare, har dessvärre alldeles för få slutsatser dragits av folkmordet i Srebrenica. Dessutom tystas överlevande och anhöriga av myndigheter och politiker i Republika Srpska.

När Kristinehamn för mångfald den 10 juli anordnar en minnesmanifestation för att hedra dem som föll offer för nationalismen i Srebrenica vill vi visa vår solidaritet med de som idag kämpar för upprättelse och försoning. Men vi skickar också en tydlig signal till de krafter som försöker släta över faran med nationalismen: Vi glömmer inte!

Berättelsen om Srebrenica vittnar om att nationalism i slutändan dödar. Och tillsammans utgör vi den självklara motkraften till denna hatets ideologi. Både som idé och praktik. Tillsammans kämpar vi för ett samhälle som präglas av sammanhållning, trygghet och varje människas rätt att vara den hen är. Oavsett religion, etnicitet eller sexuell läggning.

Tillsammans är vi starka!

Den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica, Bosnien-Hercegovina. Under några få dagar massavrättades över 8 000 muslimska män och pojkar i delstaten som idag går under namnet Republika Srpska.

Folkmordet var en direkt konsekvens av nationalismens grundläggande idéer: Att en stat ska vara homogen. Att olika etniciteter eller religioner inte kan leva sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter. Folkmordet i Srebrenica skedde alltså inte av en slump. Det byggde heller inte på okunskap eller ett slentrianmässigt missnöje. Det bestialiska mördandet där mödrar förlorade sina söner, hustrur förlorade sina män, systrar förlorade sina bröder och barn förlorade sina fäder, och där kvinnor våldtogs var resultatet av flera års kampanjande från nationalistiska makthavare mot regionens muslimer.

Trots att det inte var allt för länge sedan Förintelsen, lät Europa detta ske. Och idag, 20 år senare, har dessvärre alldeles för få slutsatser dragits av folkmordet i Srebrenica. Dessutom tystas överlevande och anhöriga av myndigheter och politiker i Republika Srpska.

När Kristinehamn för mångfald den 10 juli anordnar en minnesmanifestation för att hedra dem som föll offer för nationalismen i Srebrenica vill vi visa vår solidaritet med de som idag kämpar för upprättelse och försoning. Men vi skickar också en tydlig signal till de krafter som försöker släta över faran med nationalismen: Vi glömmer inte!

Berättelsen om Srebrenica vittnar om att nationalism i slutändan dödar. Och tillsammans utgör vi den självklara motkraften till denna hatets ideologi. Både som idé och praktik. Tillsammans kämpar vi för ett samhälle som präglas av sammanhållning, trygghet och varje människas rätt att vara den hen är. Oavsett religion, etnicitet eller sexuell läggning.

Tillsammans är vi starka!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.