2015-05-26 06:00

2015-05-26 06:00

Socialtjänsten är en skam

KARLSTAD

Helt utan känslor hugger socialsekreterarna sig fast i familjer som kommer i deras väg. De släpper inte taget förrän de har krossat sina offer, rätt eller fel, det spelar ingen roll. De är krokodiler. Offren serveras av obetänksamma förskolor som i all välmening kan känna oro. Men förskolorna förstår inte att de har med krokodiler att göra.

Per-Inge Lidén är självaste ärkekrokodilen. Han och hans socialtjänst är en skam för Karlstad. Han tror att han arbetar för ett hållbart samhälle, men han vet inget om social hållbarhet. Han anser sig vägledas av kristna värderingar, men han saknar den empati vi behöver i socialt arbete

För att bidra till en positiv bild av Karlstad ska Per-Inge Lindén antingen avgå och ersättas av rätt person eller så ska han förändra sig och sin förvaltning. För det första ska cheferna på socialförvaltningen bytas ut till ett ledarskap. För det andra ska socialsekreterarna omskolas från krokodiler till medmänskliga stöttepelare, vars värderingar är att hjälpa och inte stjälpa.

På skolbänken ska socialsekreterarna lära sig att arbeta enligt Parenting Young Children och International Child Development Programme. Det senare har vidareutvecklats av Karlskoga och Degerfors kommuner till Degerforsmodellen. Hjälpen är således inte långt borta. När denna omskolning är klar kommer vi att få ett utvecklande samarbete mellan familjer som behöver stöd och socialsekreterarna. Och dessa kommer också att må bra. För visst är det bättre att vara medmänniska och inte krokodil.

Karlstad är inte ensam om att ha en bristfällig socialtjänst. Tvärtom, kritiken är massiv mot många kommuner och inte minst från FN. Därför tillsatte förra regeringen en utredning med målet att få en annan ordning. Inget hindrar dock Karlstad att ta tag i sig själv.

Harry Nilsson

Helt utan känslor hugger socialsekreterarna sig fast i familjer som kommer i deras väg. De släpper inte taget förrän de har krossat sina offer, rätt eller fel, det spelar ingen roll. De är krokodiler. Offren serveras av obetänksamma förskolor som i all välmening kan känna oro. Men förskolorna förstår inte att de har med krokodiler att göra.

Per-Inge Lidén är självaste ärkekrokodilen. Han och hans socialtjänst är en skam för Karlstad. Han tror att han arbetar för ett hållbart samhälle, men han vet inget om social hållbarhet. Han anser sig vägledas av kristna värderingar, men han saknar den empati vi behöver i socialt arbete

För att bidra till en positiv bild av Karlstad ska Per-Inge Lindén antingen avgå och ersättas av rätt person eller så ska han förändra sig och sin förvaltning. För det första ska cheferna på socialförvaltningen bytas ut till ett ledarskap. För det andra ska socialsekreterarna omskolas från krokodiler till medmänskliga stöttepelare, vars värderingar är att hjälpa och inte stjälpa.

På skolbänken ska socialsekreterarna lära sig att arbeta enligt Parenting Young Children och International Child Development Programme. Det senare har vidareutvecklats av Karlskoga och Degerfors kommuner till Degerforsmodellen. Hjälpen är således inte långt borta. När denna omskolning är klar kommer vi att få ett utvecklande samarbete mellan familjer som behöver stöd och socialsekreterarna. Och dessa kommer också att må bra. För visst är det bättre att vara medmänniska och inte krokodil.

Karlstad är inte ensam om att ha en bristfällig socialtjänst. Tvärtom, kritiken är massiv mot många kommuner och inte minst från FN. Därför tillsatte förra regeringen en utredning med målet att få en annan ordning. Inget hindrar dock Karlstad att ta tag i sig själv.

Harry Nilsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.