2015-04-23 06:00

2015-04-23 06:00

Miljontals djur plågas

SVERIGE: För små anslag till alternativa metoder

Runt om i vårt land – på universitet, läkemedelsbolag och vissa myndigheter – utsätts otaliga djur för lidande i forskningens namn. Årligen utnyttjas enbart i Sverige upp till sju miljoner djur i försök, bland annat hundar, katter, apor, får, getter och hamstrar.

Plågsamma djurförsök borde definitivt ersättas med alternativa metoder, utan djur. En hel del forskare avstår numera från att använda djur i sin forskning. Ett stort problem är dock att den djurfria forskningen får alltför små anslag, medan enorma summor går till de traditionella djurförsöken.

Om djurförsök skulle ha förbjudits för länge sedan, så hade forskarna tvingats att söka sig andra vägar och därmed hade miljontals djur sluppit svårt lidande.

Djuren kan utsättas för obegränsat lidande, om det är godkänt av en djurförsöksetisk nämnd. Ytterst få av de ansökningar som kommer in till nämnden blir avslagna vilket är väldigt anmärkningsvärt. Jag menar att det är helt ofattbart att icke-mänskliga varelser ska behöva plågas, bara för att de tillhör en annan art. Varför ska människan anse sig ha rätt att utnyttja djur för sina egna syften? Varför är människan så oerhört grym mot sina försvarslösa medvarelser på vår planet?

Fredag den 24 april uppmärksammas Försöksdjurens dag, som sedan länge är en internationell kampanjdag. Reflektera denna dag över de individer som är inspärrade i laboratorier ända tills de dödas, och hjälp till att motverka detta lidande.

Henrik Scheutz

Många djur, däribland getter, utsätts för plågsamma försök i forskningens namn, konstaterar Henrik Scheutz.

Runt om i vårt land – på universitet, läkemedelsbolag och vissa myndigheter – utsätts otaliga djur för lidande i forskningens namn. Årligen utnyttjas enbart i Sverige upp till sju miljoner djur i försök, bland annat hundar, katter, apor, får, getter och hamstrar.

Plågsamma djurförsök borde definitivt ersättas med alternativa metoder, utan djur. En hel del forskare avstår numera från att använda djur i sin forskning. Ett stort problem är dock att den djurfria forskningen får alltför små anslag, medan enorma summor går till de traditionella djurförsöken.

Om djurförsök skulle ha förbjudits för länge sedan, så hade forskarna tvingats att söka sig andra vägar och därmed hade miljontals djur sluppit svårt lidande.

Djuren kan utsättas för obegränsat lidande, om det är godkänt av en djurförsöksetisk nämnd. Ytterst få av de ansökningar som kommer in till nämnden blir avslagna vilket är väldigt anmärkningsvärt. Jag menar att det är helt ofattbart att icke-mänskliga varelser ska behöva plågas, bara för att de tillhör en annan art. Varför ska människan anse sig ha rätt att utnyttja djur för sina egna syften? Varför är människan så oerhört grym mot sina försvarslösa medvarelser på vår planet?

Fredag den 24 april uppmärksammas Försöksdjurens dag, som sedan länge är en internationell kampanjdag. Reflektera denna dag över de individer som är inspärrade i laboratorier ända tills de dödas, och hjälp till att motverka detta lidande.

Henrik Scheutz

Många djur, däribland getter, utsätts för plågsamma försök i forskningens namn, konstaterar Henrik Scheutz.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.