2015-04-23 06:00

2015-04-23 06:00

Använd kryssningsfartyg för att hjälpa flyktingarna

MEDELHAVET: EU borde ingripa

Dagligen drunknar mängder med oskyldiga människor under sin flykt över Medelhavet. Skulden bär de hjärtlösa banditer, som mot skyhöga priser lockar flyktingarna att tränga ihop sig på helt utrangerade båtar i hopp om ett bättre liv.

Samtidigt glider många kryssningsfartyg fram och tillbaka mellan hamnarna i och utanför Medelhavet. Här finns enorma resurser som EU kan använda om man bara tar sitt förnuft till fånga. Varje sådant fartyg tar mellan 1 000 och 2 500 passagerare. Säg att man köper loss sex–sju av dessa fartyg och låter dem hämta flyktingar från hamnar längs Medelhavets sydkust.

Sedan går två av fartygen in i Svarta Havet till Sotji, som har mängder med bostäder efter olympiaden; ett fartyg går direkt till franska sydkusten, ett till Spanien, ett till Holland, ett till Belgien, ett till England och så vidare. Denna modell kan användas var och varannan vecka. Härigenom får man en naturlig spridning av flyktingarna och en resa direkt till ett mottagarland.

Italien och Grekland kan stå utanför och ta igen sig efter det enorma tryck som de har fått utstå under lång tid.

Detta kommer naturligtvis att kosta en hel del. Men i stället för att betala till banditer kan flyktingarna betala till EU med de pengar man kan undvara. Resten kan det penningstinna EU betala utan att det rubbar skyhöga löner, resor och traktamenten.

Rune Wallquist

Dagligen drunknar mängder med oskyldiga människor under sin flykt över Medelhavet. Skulden bär de hjärtlösa banditer, som mot skyhöga priser lockar flyktingarna att tränga ihop sig på helt utrangerade båtar i hopp om ett bättre liv.

Samtidigt glider många kryssningsfartyg fram och tillbaka mellan hamnarna i och utanför Medelhavet. Här finns enorma resurser som EU kan använda om man bara tar sitt förnuft till fånga. Varje sådant fartyg tar mellan 1 000 och 2 500 passagerare. Säg att man köper loss sex–sju av dessa fartyg och låter dem hämta flyktingar från hamnar längs Medelhavets sydkust.

Sedan går två av fartygen in i Svarta Havet till Sotji, som har mängder med bostäder efter olympiaden; ett fartyg går direkt till franska sydkusten, ett till Spanien, ett till Holland, ett till Belgien, ett till England och så vidare. Denna modell kan användas var och varannan vecka. Härigenom får man en naturlig spridning av flyktingarna och en resa direkt till ett mottagarland.

Italien och Grekland kan stå utanför och ta igen sig efter det enorma tryck som de har fått utstå under lång tid.

Detta kommer naturligtvis att kosta en hel del. Men i stället för att betala till banditer kan flyktingarna betala till EU med de pengar man kan undvara. Resten kan det penningstinna EU betala utan att det rubbar skyhöga löner, resor och traktamenten.

Rune Wallquist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.