2015-04-22 06:00

2015-04-22 06:00

Varg i tättbebyggt område

KIL:

Jag bor i Kils kommun, en plats där vi hittills har varit ganska förskonade från vargen och plågorna den för med sig. Men den här veckan har vi siktat varg inne i tättbebyggt område, trädgårdar, på gräsmattor och kring folks tamboskap varje dag.

Måndag till fredag har det gjorts observationer i områdena runt Trångstad, Fagerås, Lene och Högboda. På fredagen var en varg så enträgen runt en fårhage att de boende fick stå och vakta sina djur och försöka fösa undan den under hela förmiddagen. Den här platsen ligger cirka en kilometer från byns skola, och oroliga föräldrar ringde skolan, vars personal höll barnen inne hela dagen.

Länsstyrelsen ringdes ut och de satte upp ”blixtstolpar” för att skrämma vargen från de boskapshagar där den hade uppehållit sig kring på torsdagen och fredagen. Är det så här vi ska ha det i Värmland? Ska vi behöva sitta och vakta vår boskap? Ha barnen inomhus?

Det handlar inte bara om jakt längre, det handlar om att husdjur och barn inte längre går trygga i våra trädgårdar och inne i samhällen.

En varg ska vi aldrig se, den ska hålla sig gömd i skogen, långt ifrån all bebyggelse och alla människor. Vi måste få jaga vargen för att den ska känna sig jagad. En varg ska sky människor, inte söka upp dem!

Sofie Rockmyr

Högboda

Jag bor i Kils kommun, en plats där vi hittills har varit ganska förskonade från vargen och plågorna den för med sig. Men den här veckan har vi siktat varg inne i tättbebyggt område, trädgårdar, på gräsmattor och kring folks tamboskap varje dag.

Måndag till fredag har det gjorts observationer i områdena runt Trångstad, Fagerås, Lene och Högboda. På fredagen var en varg så enträgen runt en fårhage att de boende fick stå och vakta sina djur och försöka fösa undan den under hela förmiddagen. Den här platsen ligger cirka en kilometer från byns skola, och oroliga föräldrar ringde skolan, vars personal höll barnen inne hela dagen.

Länsstyrelsen ringdes ut och de satte upp ”blixtstolpar” för att skrämma vargen från de boskapshagar där den hade uppehållit sig kring på torsdagen och fredagen. Är det så här vi ska ha det i Värmland? Ska vi behöva sitta och vakta vår boskap? Ha barnen inomhus?

Det handlar inte bara om jakt längre, det handlar om att husdjur och barn inte längre går trygga i våra trädgårdar och inne i samhällen.

En varg ska vi aldrig se, den ska hålla sig gömd i skogen, långt ifrån all bebyggelse och alla människor. Vi måste få jaga vargen för att den ska känna sig jagad. En varg ska sky människor, inte söka upp dem!

Sofie Rockmyr

Högboda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.