2015-04-22 06:00

2015-04-22 06:00

Insvepta i ett dunkelt hat

HBTQ: Pingstpastorer har ingen rätt att döma

Etthundrafyrtiosju unga människor. 147 personer, med lysande liv framför sig. Eller kanske inte så lysande, det får vi aldrig veta...

22 pingstpastorer. 22 människor som spyr ut sitt hat och sitt förakt för oss HBTQ-personer i olika typer av media, med svepskälet att det är deras ”ansvar” att upplysa oss om att vi är fel, att vår kärlek är en synd, att vi själva är en synd.

147 ungdomar mellan 15 och 24 år tog livet av sig 2012. Under 2013 var det 176 unga människor som tog livet av sig. Hur många av dessa satt och lyssnade på pastorer i sin församling som stod i predikstolen och kastade ut sitt förakt mot oss?

22 pastorer som tar ”ansvar”...

Jag vet inte hur många av de 323 ungdomar som har tagit livet av sig under 2012 och 2013 som har lyssnat och trott på någon av de 22 pingstpastorer som i tidningen Dagen gick ut och sagt att det är otvetydigt att homosexuella kommer till helvetet. Men jag kan föreställa mig att det är några stycken. Och det är det enda som dessa pingstpastorer borde ta ansvar för. De unga liv som de har drivit till den mest slutgiltiga av lösningar på sitt lidande: att ta sitt eget liv.

Pingstpastorerna har ingen rätt, varken gudomlig eller mänsklig, att döma ut någons rätt att älska. Rätten att känna kärlek har alla människor, och att utöva den kärleken om den är besvarad, och inte orsakar skada för någon annan är också det något som borde anses som heligt av en religion som predikar kärlek och förståelse.

Men 22 pingstpastorer ser hellre att barn tar livet av sig än att erkänna att all kärlek är vacker, bländande vacker. De är insvepta i sitt dunkla hat, och kallar det för rättfärdighet.

Eli Pettersson

Etthundrafyrtiosju unga människor. 147 personer, med lysande liv framför sig. Eller kanske inte så lysande, det får vi aldrig veta...

22 pingstpastorer. 22 människor som spyr ut sitt hat och sitt förakt för oss HBTQ-personer i olika typer av media, med svepskälet att det är deras ”ansvar” att upplysa oss om att vi är fel, att vår kärlek är en synd, att vi själva är en synd.

147 ungdomar mellan 15 och 24 år tog livet av sig 2012. Under 2013 var det 176 unga människor som tog livet av sig. Hur många av dessa satt och lyssnade på pastorer i sin församling som stod i predikstolen och kastade ut sitt förakt mot oss?

22 pastorer som tar ”ansvar”...

Jag vet inte hur många av de 323 ungdomar som har tagit livet av sig under 2012 och 2013 som har lyssnat och trott på någon av de 22 pingstpastorer som i tidningen Dagen gick ut och sagt att det är otvetydigt att homosexuella kommer till helvetet. Men jag kan föreställa mig att det är några stycken. Och det är det enda som dessa pingstpastorer borde ta ansvar för. De unga liv som de har drivit till den mest slutgiltiga av lösningar på sitt lidande: att ta sitt eget liv.

Pingstpastorerna har ingen rätt, varken gudomlig eller mänsklig, att döma ut någons rätt att älska. Rätten att känna kärlek har alla människor, och att utöva den kärleken om den är besvarad, och inte orsakar skada för någon annan är också det något som borde anses som heligt av en religion som predikar kärlek och förståelse.

Men 22 pingstpastorer ser hellre att barn tar livet av sig än att erkänna att all kärlek är vacker, bländande vacker. De är insvepta i sitt dunkla hat, och kallar det för rättfärdighet.

Eli Pettersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.