2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

Vart är vi på väg

SVERIGE: Ingen tbc-kontroll

Smittsamt

Vart är vi på väg?

Många insändarskribenter har här i olika sammanhang ställt sig frågan: Vart är vi på väg? Jag sällar mig nu till dessa.

Den fruktade sjukdomen tbc – tuberkulos – har enligt medierna kraftigt ökat i hela landet och även i Värmland. Under 30- och 40 talen härjade den vilt för att senare nästan totalt utrotas tack vare vaccinationer och skärmbildsundersökningar. Varje år kontrollerades alla skolbarn och innan man fick anställning på ett företag. Korvkiosker och gubbar med lådor på magen fick inte utöva sin verksamhet utan denna kontroll och alla inresta till Sverige måste genomgå samma enkla åtgärd. Ingen opponerade sig mot detta och det kändes tryggt under en orolig tid med denna friskförklaring av lungorna.

I dag är läget annorlunda. Det är tabu att antyda eller påstå något negativt. Misstanke om smittsam sjukdom kan vara diskriminerande som påhopp på individen ifråga. Sjukdomen tbc är spridd över hela världen och importeras nu till Sverige genom invandring, inte genom resväskor som är tidningarnas förklaring till ökad förekomst av ohyra i landet.

Förekommer ingen kontroll i dag? Hur är det till exempel med anställda i livsmedelshantering och restauranger? Det ser fint ut att använda plasthandskar men de skyddar inte vid upphostning av smittämnen.

I vissa delar av världen förekommer även utbrott av polio – barnförlamning, nu utrotad i Sverige. Blir den nästa farsot som importeras?

Nu ställer även jag frågan: Vart är vi på väg?


AnnaStina Wahlner-Kitsnik

Vart är vi på väg?

Många insändarskribenter har här i olika sammanhang ställt sig frågan: Vart är vi på väg? Jag sällar mig nu till dessa.

Den fruktade sjukdomen tbc – tuberkulos – har enligt medierna kraftigt ökat i hela landet och även i Värmland. Under 30- och 40 talen härjade den vilt för att senare nästan totalt utrotas tack vare vaccinationer och skärmbildsundersökningar. Varje år kontrollerades alla skolbarn och innan man fick anställning på ett företag. Korvkiosker och gubbar med lådor på magen fick inte utöva sin verksamhet utan denna kontroll och alla inresta till Sverige måste genomgå samma enkla åtgärd. Ingen opponerade sig mot detta och det kändes tryggt under en orolig tid med denna friskförklaring av lungorna.

I dag är läget annorlunda. Det är tabu att antyda eller påstå något negativt. Misstanke om smittsam sjukdom kan vara diskriminerande som påhopp på individen ifråga. Sjukdomen tbc är spridd över hela världen och importeras nu till Sverige genom invandring, inte genom resväskor som är tidningarnas förklaring till ökad förekomst av ohyra i landet.

Förekommer ingen kontroll i dag? Hur är det till exempel med anställda i livsmedelshantering och restauranger? Det ser fint ut att använda plasthandskar men de skyddar inte vid upphostning av smittämnen.

I vissa delar av världen förekommer även utbrott av polio – barnförlamning, nu utrotad i Sverige. Blir den nästa farsot som importeras?

Nu ställer även jag frågan: Vart är vi på väg?


AnnaStina Wahlner-Kitsnik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.